Minister: Solmål var for uambitiøse

Danskerne har været så flittige til at etablere solceller på taget, at det nu ikke kan betale sig for staten at støtte projektet som før. Ordningen skal nedjusteres, siger klima- og energiministeren.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Antallet af private solcelleanlæg er eksploderet de seneste år, og det betyder, at regeringens 2020-mål for solenergi nås om allerede to måneder. Det overrasker klima- og energiminister Martin Lidegaard (R), der nu vil ændre støtten til etablering af solceller.

- Vi har været alt for lidt ambitiøse med vores solmål. Solcellerne er faldet så meget i pris, så den støtte, vi giver til de private solcelleejere, faktisk gør det til en bedre forretning, end vi havde fantasi til at forestille os for bare tre år siden, da vi lavede ordningen, siger han.

Regeringens støtteordning gør det muligt for ejeren af et solcelleanlæg at producere et overskud af el om sommeren, når solen er stærk, som kan hentes tilbage og bruges om vinteren - uden at ejeren skal betale en krone for det. Samtidig slipper man for afgifter og moms. Ordningen koster staten mange millioner årligt, mens den enkelte ejer får en stor gevinst.

Da Klima-, energi- og bygningsministeriet opsatte 2020-målene i december 2011, var prisen for solceller det dobbelte af i dag, påpeger ministeren.

- Vi satte vores mål ud fra, hvad vi tænkte var realistisk, og hvad den enkelte dansker kunne forventes at investere i. I mellemtiden har virkeligheden overhalet os, og det har givet hr. og fru Danmark en dobbelt så stor genvist, når de investerer i solceller, siger Martin Lidegaard.

- Vi skal ikke give mere støtte, end det er nødvendigt for at gøre solcellerne attraktive. Vi regner med at gøre den økonomiske gevinst en smule mindre, siger han.

Men en nedjustering af ordningen vil føre til, at danskerne får mindre lyst til at gøre en indsats for at nedsætte deres eget CO2-udslip, vurderer kommunikationschef hos Energihjem.dk, Michael Müller, der rådgiver danske boligejere om energi og klima.

- Når staten ikke længere giver tilskud, og håndværkerfradraget samtidig udløber i 2012, vil det ikke længere være attraktivt for danskerne at investere i klimavenlige løsninger til deres hjem, som i sidste ende gavner miljøet. Det er en farlig risiko at løbe, siger Michael Müller, der hos Energihjem.dk har oplevet en stigning i efterspørgslen på solcelleanlæg på hele 700 procent fra marts 2012 frem til nu i forhold til samme periode sidste år.

Ordningen skal dog stadig nedjusteres, og Venstres klimaordfører, Lars Christian Lilleholt, råder klima- og energiministeren til, at han snart melder klart ud, hvornår det sker.

- Der er en stor usikkerhed blandt borgerne, og det kræver, at regeringen snart kommer på banen. Det skylder man alle de mennesker, der har investeret i solcelleanlæg og har udvist engagement i forhold til klimaet, siger han.

Regeringens mål for solcellekapacitiet i 2020 blev i 2011 fastsat til 200 megawatt, og det var i tråd med den langsomme udvikling, der prægede solcellemarkedet på daværende tidspunkt. Dags dato er der allerede indstalleret 117,7 megawatt i 23.100 solcelleanlæg, og kapaciteten i år er tidoblet siden 2010.