Minister: Slik væk fra børnehøjde

Forbrugerminister Carina Christensen vil samle de store dagligvarekæder for at få dem til at gemme chips, sodavand og fede madvarer af vejen.

Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Står det til forbrugerminister Carina Christensen (K) skal landets dagligvarebutikker ommøbleres. De usunde varer skal være sværere at finde for kunderne, mens frugt og grønt skal skubbes længere frem i butikken.

»Det vil være et godt sted at starte, hvis butikkerne fjerner slikket fra børnehøjde. Slikket kan så blive flyttet ned i et hjørne af butikken, hvor kunderne ikke kommer så tit. Det kan også være chips. Og det kan være yoghurt med alt for meget sukker og fedt, som bliver markedsført som sundt,« siger Carina Christensen.

Hun vil inden for den næste måned bede landets supermarkedskæder om at troppe op i Forbrugerministeriet for at enes om et fælles kodeks, der skal bekæmpe usunde fødevarer til fordel for ernæringsrigtig mad.

»Vi har jo et problem med overvægt både blandt børn og voksne, og generelt har mange danskere for usund en livsstil. Her er detailhandlen den store faktor,« siger hun og forudser, at mange børnefamilier vil foretrække de dagligvarebutikker, som dropper slikket ved kasseterminalen:

»Så kan børnefamilierne i fred og ro komme igennem kassekøen, uden at det skal være et mareridt hver gang.«

Fødevareordfører Per Ørum Jørgensen (K) tilføjer, at det vil være fremragende, hvis »detailhandlen for en gangs skyld ville vise lidt samfundssind«, mens Venstres forbrugerordfører Inger Støjberg appellerer til butikkernes moral:

»Detailhandlen bør tage et større ansvar for, at vi allesammen kommer til at spise sundere.«

Ministerens initiativ kommer efter forslag fra Irmas direktør Alfred Josefsen. Butikkerne er med til at gøre danskerne fede ved at have slagtilbud på Nutella og flødeis, mener Alfred Josefsen.

Dansk Supermarked, der står bag Netto og Bilka, vil ikke kommentere sagen.