Minister skal gøre rede for nepotismebeskyldninger i milliardstor sundhedssatsning: »Det ligner et tillidsbrud«

Venstre ønsker en undersøgelse af udvælgelsesprocessen i Nationalt Genom Center, efter at direktøren er blevet beskyldt for at forsøge at favorisere sin mand i forbindelse med milliarddyrt projekt.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) bliver nu bedt om at redegøre for, hvad der gik galt i Nationalt Genom Center, og hvor længe det storstilede genprojekt bliver forsinket. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Det er betænkeligt og brandærgerligt. Det ser skidt ud.

Det er holdningen blandt medlemmer af Folketingets Sundhedsudvalg, der nu vil have sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til at komme med en redegørelse om problemerne i sundhedsvæsenets store prestigeprojekt, Nationalt Genom Center. Det skyldes, efter at bestyrelsen har været nødt til at gribe ind i kølvandet på nepotismebeskyldninger mod centrets direktør, Bettina Lundgren.

»For mig ligner det her et tillidsbrud. Patienter, befolkningen og alle aktører skal kunne have tillid til de institutioner, vi har i sundhedsvæsenet. Derfor er det skidt, når der kommer spørgsmål om nepotisme og inhabilitet ind i billedet. Det er også brandærgerligt, at man ikke kan komme i gang noget før med at udvikle de behandlinger og nye metoder, som patienterne kan få gavn af,« siger Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen.

Han kræver nu en redegørelse fra sundhedsministeren om, »hvordan det kunne gå så galt«, og hvor lang tid projektet bliver forsinket.

Han ønsker også at få en bredere undersøgelse af, om der generelt er nepotismeproblemer i genomcentret.

Beskyldninger om at favorisere ægtefælle

Kravet om en redegørelse kommer, efter at Berlingske har fortalt om et anonymt brev, hvor faglige eksperter beskylder Bettina Lundgren for at forsøge at favorisere sin ægtefælle, der er professor på Rigshospitalet. Det skal være sket ved udvælgelsen af patientgrupper til det milliarddyre genprojekt, som skal munde ud i, at tusinder af syge får den optimale behandling ved hjælp af »personlig medicin«.

Konkret er hun som formand for en arbejdsgruppe blevet kritiseret for at skære gruppens anbefaling af 11 projekter ned til blot tre projekter – og tilføje yderligere et projekt, som hendes ægtefælle havde indstillet, men som arbejdsgruppen ikke havde anbefalet.

Brevet har fået bestyrelsen bag centret – med Sundhedsministeriet departementschef, Per Okkels, som formand – til at reagere og beslutte, at processen for udvælgelse af patientgrupper nu skal gå om og tilrettelægges på en ny måde – uden at der sker nogen vurdering af inhabilitetsbeskyldningerne mod Bettina Lundgren.

Sagen får nu også et andet Venstre-medlem, formanden for Sundhedsudvalget, Jane Heitmann, til at involvere sundhedsministeren.

Den »blæst, der nu er opstået omkring centret«, vil hun således tage op i udvalgets spørgetime med ministeren i begyndelsen af marts.

»Det er helt afgørende, at Nationalt Genom Center kommer godt fra start, for tusindvis af patienter venter på bedre behandling. Men det er også afgørende, at bestyrelsen arbejder sobert, og at armslængdeprincipperne overholdes,« siger hun.

Syge danskere skal have kortlagt gener

Genomcentret skal stå i spidsen for et projekt, hvor et meget stort antal alvorligt syge danskere skal have kortlagt deres gener for at gøre det muligt at give dem den optimale behandling ved hjælp af såkaldt »personlig medicin« eller »præcisionsmedicin«, som er skræddersyet til netop deres særlige behov.

Meningen er, at der i de kommende år skal udføres 60.000 omfattende genetiske analyser – såkaldt hel-genomsekventering, som kortlægger den præcise sammensætning af alle gener – på danske patienter.

Det har hos nogle givet anledning til bekymring for, om indsamling af så store datamængder kan indebære en sikkerhedsrisiko for læk af meget personfølsomme oplysninger.

Det har blandt andet Enhedslisten meget fokus på, og partiet læser også den aktuelle sag ind i den sammenhæng.

»Det er betænkeligt, at der har været habilitetsproblemer, som bestyrelsen må gribe ind imod. En sådan sag er ikke med til at øge troværdigheden i forhold til, om centret vil have styr på sikkerheden. Det skaber usikkerhed og uro,« siger partiets sundhedsordfører, Peder Hvelplund.