Minister reagerede på bloggers selvmordsbrev – og kom i modvind

I kølvandet på uroen om et selvmordsbrev på Instagram foreslog børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), at bloggere skal følge de presseetiske regler. Flere støttepartier afviser forslaget.

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theils forslag om bloggere og influencere møder modstand. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson

Den nye børne- og undervisningsminister, Pernille Rosenkrantz-Theil (S), er kommet i modvind.

Det sker, efter ministeren tirsdag reagerede på sagen om den populære blogger og influencer Fie Laursen.

I weekenden lagde bloggeren et selvmordsbrev ud på sin Instagram-profil, og brevet lå der i næsten to døgn, inden det blev fjernet af hende selv. Det affødte hård kritik af Instagram, som ikke slettede brevet trods talrige anmeldelser fra andre brugere, som frygtede, at selvmordsbudskabet kunne inspirere nogle af de over 330.000, som følger Fie Laursen. Efterfølgende foreslog børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), at bloggere i fremtiden skal følge de presseetiske regler, når de skriver opslag på deres blogs eller sociale medier.

»Havde Fie Laursen kendt disse regler, havde det forhåbentligt været en bremseklods, inden hun lagde brevet ud,« sagde Pernille Rosenkrantz-Theil om forslaget til Berlingske.

Men forslaget møder kritik – også blandt regeringens egne støttepartier.

Retsordfører Kristian Hegaard (R) siger til Berlingske, at redaktionelle medier og personlige blogs ikke kan sidestilles og begge underlægges de presseetiske regler.

»Bloggere kan ikke sammenlignes med chefredaktører. Chefredaktørerne har en hel redaktion, som de forbereder sig med og rådfører sig med. Det har en sårbar blogger ikke. Derfor mener jeg ikke, at man kan overføre de presseetiske regler direkte til bloggere,« siger Kristian Heegaard.

»Der er flere ting, der skal overvejes, og det mener jeg ikke, at Pernille Rosenkrantz-Theil har gjort ved bare at sige, at nu skal vi folde alle de presseetiske regler ned over bloggerne,« siger Kristian Hegaard.

Han medgiver dog, at der skal være nogle »blogger-etiske« regler.

»Det kan godt give mening, at bloggere skal berigtige, hvis de skriver noget forkert, men de presseetiske regler om genmæle skal måske ikke gælde for bloggere. Det er noget, der skal kigges på, så vi får et ordentligt regelsæt, og det kan man udarbejde for eksempel i samarbejde med bloggerne selv og sociale medier-eksperter,« siger han.

Også Enhedslisten kritiserer forslaget, som medieordfører Søren Søndergaard kalder »utidigt«.

»Jeg forstår slet ikke, hvad Pernille Rosenkrantz-Theil er ude i. Det lyder helt vildt. Det sidste, folk, der er ved at begå selvmord, tænker over, er vel medieansvarsloven. Derfor kan jeg ikke forestille mig, at det har nogen som helst effekt,« slår han fast over for Politiken.

I et interview med Ekstra Bladet understregede Pernille Rosenkrantz-Theil onsdag eftermiddag, at det ikke skal være presseetiske regler, som vi kender dem, men nogen, der er lavet specielt med influencere for øje.

»Det er jo med henblik på at beskytte bloggerne, i dette tilfælde Fie Laursen, hvor familien ender i den ulykkelige situation, at de ikke kan få lov til at tage opslaget ned. Ved at have retningslinjer, der gør det muligt at beskytte en blogger, hvis vedkommende bliver syg, er det også at beskytte omverdenen og i særdeleshed børn og unge, at vi får nogle bedre færdselsregler på internettet,« sagde hun til avisen.