Minister overvejer bøder i plejesager

I fremtiden kan kommuner, der ikke fører ordentligt tilsyn med sine plejefamilier, måske risikere bødestraf.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den seneste skandale om en plejefamilies formodede årelange overgreb mod otte plejebørn får nu socialminister Benedikte Kiær (K) til at overveje, om svigtende kommunalt tilsyn skal resultere i bøder eller erstatning.

Det siger ministeren til Ritzau, efter at hun mandag har modtaget en redegørelse fra Vordingborg Kommune om sagen fra Mern. Anklageskriftet mod plejefamilien er rigt på uhyrligheder mod børnene - indespærring, trusler, prygl, lussinger, skub, slag og spark.

- Den redegørelse viser, at det er godt, at jeg har bedt om at få kulegravet hele tilsynsområdet, for det her er simpelt hen ikke godt nok. Det er rystende, at kommunens tilsyn ikke har fanget problemerne, siger Benedikte Kiær.

Vordingborg har allerede lovet ændringer i den måde, kommunen vil føre sit tilsyn på i fremtiden. På tre år fik plejefamilien kun ét tilsynsbesøg.

- Når man tager så lemfældigt på tilsyn og det at tale med børnene, lytte til dem og tro på dem, så er der brug for, at vi ser hele tilsynsområdet igennem. Også de andre kommuner, der har haft børn anbragt i familien, skulle have ført personrettet tilsyn, siger ministeren.

Kulegravningen skal udføres af Ankestyrelsen med bistand af Børnerådet, der skal sørge for, at "vi får det hele med", siger Benedikte Kiær. Den skal være færdig i november. Og der kan ventes ændringer, ikke blot i hyppigheden af tilsynene, varsler Benedikte Kiær.

- Hvis man ikke engang på tilsyn kan opfatte, at der er noget galt, og hvis man ikke lytter til børnene, så skal man måske se på noget helt grundlæggende.

- Ikke nok med, hvordan det skal indrettes, men også hvem der skal udføre det, og om vi eventuelt skal til at arbejde med bøder og erstatningsansvar, såfremt man ikke udfører sit tilsyn ordentligt, forklarer ministeren.

/ritzau/