Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
2012 satte nogle kedelige klimamæssige rekorder, viser en ny rapport om klimaets tilstand fra det amerikanske forskningsinstitut National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).
Rapporten slår blandt andet fast, at den arktiske is i 2012 smeltede rekordhurtigt, og at andelen af snedækket land var den hidtil laveste. Samtidig blev mængden af CO2 i atmosfæren målt på det hidtil højeste niveau.
»Det er desværre ikke en rapport, der kommer bag på os. Vi har længe været klar over, at den er helt gal med klimaet, og at der skal gøres noget. Men det er klart, at når vi får alle de tørre facts linet op på den måde, så er det tankevækkende, og det gør det i hvert fald klart for mig, at det er på høje tid at handle,« siger klimaminister Martin Lidegaard (R).
Ifølge klimaministeren fører Danmark en af de mest offensive og bæredygtige energipolitikker i verden, hvor vi blandt andet stræber mod at have 70-80 procents vedvarende energi i vores el allerede i 2020.
Men der er andre områder, hvor vi kunne gøre det bedre, erkender Martin Lidegaard.
»Især inden for transport og landbrug. Og det er også præcis de områder, vi har i fokus, når vi fra regeringens side fremlægger en klimaplan i næste uge,« fortæller han og uddyber:
»Vi har sat os ned og set på, hvad vi har af redskaber i værktøjskassen, og så har vi gennemregnet en lang række virkemidler, der kan få CO2-udledningerne ned, især inden for landbrug og transport, men også inden for energi- og affaldssektoren.«
Rapporten fra NOAA, der er udarbejdet med bidrag fra 384 forskere fra 52 lande, er tænkt som retningslinje for verdens politiske beslutningstagere.
»Vores planet bliver som helhed et varmere sted,« siger direktør Kathryn Sullivan fra NOAA til nyhedsbureauet AFP.
Hun understreger, at det er »foruroligende nyt«.
»Observationerne advarer os om en fremtid, hvor ekstremer og intensiteten af visse ekstremsituationer bliver mere hyppigt forekommende og mere intense, end hvad vi hidtil har set,« fastslår hun.
DEBAT | Er ministerens udmelding god nok? Del dine tanker herunder eller på facebook.com/berlingske