Minister om Arktis: »Vi har fået flere skibe i området, og den udvikling ser jeg for mig kun gå en vej«

Danmark intensiverer militær tilstedeværelse i Grønland med større krigsskibe.

Forsvarsminister Trine Bramsen. (Foto: LIONEL BONAVENTURE/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: LIONEL BONAVENTURE

Trusselsbilledet i Arktis kræver en større dansk militær tilstedeværelse.

Det fastslår forsvarsminister Trine Bramsen (S) til DR:

»Vi har fået flere skibe i området, og den udvikling ser jeg for mig kun gå en vej. At vi får en endnu mere intensiv tilstedeværelse. Fordi der er et trusselsbillede og en udvikling som følge af klimaforandringerne, der kræver vores tilstedeværelse,« siger hun.

I år er langt større og mere slagkraftige skibe end normalt stationeret i Grønland. Normalt har Danmark patruljeskibe, der er bygget til fiskeriinspektion og søredning, mens fregatten Peter Willemoes og det 137 meter lange støtteskib Absalon er af en helt anden kaliber, der kan medbringe missiler, kanoner, helikoptere og er udstyret med bedre radarer.

De er ifølge DR første gang, Danmark har så store skibe i området. De er stationeret i Grønland for at styrke overvågningen af området.

»Det er svært lige nu at sige præcist, hvordan det kommer til at foregå i fremtiden, men det er væsentligt, at vi har god overvågning i området samt fartøjer til stede, der kan bidrage med hjælpeindsatser,« siger Trine Bramsen til DR.

Hun har også planer om at øge de militære investeringer i området. Blandt andet overvejer hun at bruge en pulje på 1,5 milliarder som folketinget vedtog i januar til at reformere uddannelsen, så den bliver mere målrettet arktiske operationer. Hun håber også, at det vil få flere grønlændere til at søge ind i det danske forsvar. Tidligere på ugen identificerede hun i Jyllands-Posten situationen i Arktis som en af de største sikkerhedsmæssige udfordringer.

»Det er afgørende, at forsvaret er med til at sikre tryghed og sikkerhed i hele Rigsfællesskabet. Arktis er en af mine fem absolutte hovedprioriteter og en af de største udfordringer for Danmark,« sagde Trine Bramsen.