Minister om arbejdsløshed: Et langt sejt træk

Ledigheden for marts er stort set den samme i forhold til måneden før, viser nye tal. Det bliver et langt sejt træk at få bugt med arbejdsløsheden, erkender beskæftigelsesministeren.

ARKIVFOTO. Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

161.600 danskere var ledige eller i aktivering i marts. Det er 600 færre end måneden før, men det ændrer ikke det store billede af et arbejdsmarked, der ifølge økonomiprofessor Michael Svarer »træder vande«.

- Der er mange, der får job hver måned, men der er også mange, der mister deres job hver måned. Og vi har endnu ikke set en vending, så antallet, der får job, overstiger antallet, der mister deres job, siger Michael Svarer fra Aarhus Universitet.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at 6,2 procent af arbejdsstyrken var ledig i marts. Og den sats er altså stort set uændret ledighed.

- Der skal et langt sejt træk til, før vi er kommet ud af krisen og får bugt med arbejdsløsheden, siger beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S).

Det er især de unge mellem 25 og 29, der er ramt af arbejdsløshed, og der skal der gøres en ekstra indsats, siger ministeren.

- Vi sætter ind med støtte, overgangsordninger og praktik rettet mod unge, der kommer fra uddannelsesinstitutionerne og kæmper for at få fodfæste på arbejdsmarkedet. Jeg er ved at forberede et udspil til en kontanthjælpsreform, der skal hjælpe unge videre i job og uddannelse. Også ordningen med jobrotation i kommunerne kan gøre en forskel for for eksempel sygeplejersker og lærere, siger Mette Frederiksen.

Spørger man økonomiprofessoren har den lave ledighed lange udsigter:

- Der er kommet lidt gang i økonomien, men det er ikke nok til for alvor at vende arbejdsmarkedet, så ledigheden falder. Der kommer nok til at gå noget tid, siger Michael Svarer.