Minister øger kontrol efter sæd-skandale

Sundhedsminister Astrid Krag er klar til at politianmelde omstridt sædbank, hvis der dukker flere sager op.

Sundhedsministeren går ind i sædskandale. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det får nu direkte konsekvenser for alle landets sædbanker og fertilitetsklinikker, at sædbanken Nordic Cryobank i flere måneder undlod at fortælle sundhedsmyndighederne, at en af deres donorer var bærer af en arvelig sygdom.

Det oplyser sundhedsminister Astrid Krag (SF), der placerer ansvaret hos netop Nordic Cryobank.

- Det er en meget ulykkelig sag, som jeg ser med stor alvor på. Det er sædbankens ansvar at reagere – og at reagere straks. Det er ikke sket i denne sag, og det er i strid med reglerne, oplyser ministeren i en skriftlig udtalelse til Berlingske Nyhedsbureau.

Sæden fra den omtalte donor har resulteret i, at mindst ni børn har arvet sygdommen neurofibromatosis type 1, også kendt som NF1. Sygdommen kan blandt andet give brune pletter på huden, knuder eller svulster i kroppens bindevæv og knudedannelse på synsnerven.

Folketinget vedtog i juni en række stramninger på området for kunstig befrugtning, der træder i kræft 1. oktober. Reglerne betyder blandt andet, at der skal reageres øjeblikkeligt, hvis der er mistanke om sygdom.

Men nu bliver de nye regler også fulgt af et skærpet eftersyn, fastslår Astrid Krag.

- Den nye vejledning fra Sundhedsstyrelsen understreger helt klart, at sædbanker og fertilitetsklinikker straks skal reagere, når der er mistanke om sygdomstilfælde. Jeg vil også bede Sundhedsstyrelsen om at intensivere tilsynet med sædbankerne fremover, så området bliver fulgt tættere, udtaler ministeren.

Hun gør opmærksom på, at Nordic Cryobank kan få en politisag på halsen, hvis det viser sig, at der er flere alvorlige tilfælde, hvor man ikke har fulgt reglerne.

- Konkret i forhold til Nordic Cryobank har jeg talt med Sundhedsstyrelsen, og vi er helt enige om, at der fremadrettet skal holdes et skarpt øje med sædbanken. Samtidig er Sundhedsstyrelsen nu i fuld gang med at gennemgå tidligere indberetninger fra sædbanken for at se, om der skulle være problemer. Og hvis det viser sig, at der er flere sager, så kan der blive tale om en politianmeldelse og en suspendering af sædbankens tilladelse til at håndtere sæd.

Dansk Folkeparti har været ude og sige, at Nordic Cryobank skal lukkes, men det er ministeren ikke parat til endnu.

- Jeg kender ikke alle omstændigheder i sagen og kan derfor ikke på det nuværende grundlag udtale mig om, hvorvidt den pågældende sædbank skal lukkes. Men det er klart, at sagen giver anledning til, at vi nu strammer markant op.