Minister kræver svar fra TV 2 efter falsk Grønland-historie

Historie i forbindelse med grønlandsk valg var falsk. Joy Mogensen har bedt om redegørelse af forløbet.

I en artiklen udgivet få dage før valget i april stod der, at politikeren Múte Egede havde været inhabil i to sager, som han havde selv haft en økonomisk fordel af. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kulturminister Joy Mogensen (S) har bedt TV 2 komme med en redegørelse i sagen om en falsk historie, der blev bragt af mediet i forbindelse med det grønlandske valg.

Det skriver Mediawatch, der henviser til et folketingssvar fra Enhedslistens kulturordfører, Søren Søndergaard.

I en artiklen udgivet få dage før valget i april stod der, at politikeren Múte Egede havde været inhabil i to sager, som han havde selv haft en økonomisk fordel af.

Men det var forkert, og TV 2 måtte trække historien tilbage og beklage, at den var blevet bragt.

Den danske stat ejer TV 2, og Joy Mogensen kalder i folketingssvaret sagen for »meget alvorlig«.

»Det er TV 2's bestyrelse, der har det overordnede ansvar for TV 2 og dermed også det overordnede ansvar for, at TV 2's virksomhed lever op til forpligtelserne i public service-tilladelsen – herunder også forpligtelsen til, at TV 2's informationsformidling til hver en tid er saglig og upartisk.«

»Jeg kan som minister ikke blande mig i uafhængige mediers konkrete redaktionelle dispositioner. Men jeg har på baggrund af sagens alvor og spørgerens anmodning bedt TV 2's bestyrelsesformand om en nærmere redegørelse for sagen,« skriver hun.

Múte Egede, der endte med at vinde valget og blive landsstyreformand i Grønland, mener selv, at historien var plantet for at påvirke valgets udfald.

TV2's håndtering af sagen har affødt hård kritik, og den redaktionschef, som satte historien i søen, har efterfølgende sagt op.

Hos TV 2 har nyhedsdirektør Ulla Pors afvist, at der har ligget et ønske om at påvirke valget fra mediets side.

»Jeg er utroligt ked af den historie. Den skulle aldrig have været bragt,« sagde hun i juni i programmet »Presselogen«.

»Men ud fra det, jeg har undersøgt på TV 2, så er det ikke nogen, der er lavet den her fejl med vilje,« sagde Ulla Pors.

/ritzau/

Berlingskes nyhedsvarsel

Et nyhedsvarsel dækker over en pludseligt opstået historie, hvor Berlingske ikke nødvendigvis har alle oplysninger med det samme. Vi opdaterer historien, så snart der er flere informationer. Derfor er det en god idé at vende tilbage til historien om kort tid.