Minister kræver retningslinjer for brug af Misoprostol

Sundhedsminister Astrid Krag inddrager nu regionerne i forsøget på at styrke sikkerheden på føde- afdelingerne.

Sundhedsminister Astrid Krag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen

Regeringen lægger op til at styrke sikkerheden på landets fødeafdelinger. Derfor skal regionerne sikre ens, landsdækkende praksis for, hvordan fødeafdelingerne bedst og mest sikkert bruger det omstridte fødselspræparat Misoprostol.

Det sker forud for dagens samråd i Folketingets Sundhedsudvalg, hvor sundhedsminister Astrid Krag (SF) efter Berlingskes serie om de såkaldte Misoprostol-babyer skal gøre rede for i alt 41 tilfælde, hvor der er mistanke om alvorlige bivirkninger for fødende og babyer efter fødsler, der blev sat i gang med præparatet Misoprostol. I sjældne tilfælde kan stoffet føre til, at børnene dør eller får hjerneskade.

I dag bruges præparatet under vidt forskellige forhold på landets fødeafdelinger. Og den information, de fødende kvinder får om midlet, er også forskellig. Astrid Krag vil nu have regionerne til at påtage sig et ledelsesmæssigt ansvar og sikre, at der fremadrettet strammes op:

»Det er helt afgørende, at kvinderne kan føle sig helt trygge, når de skal føde. Og derfor er vi nødt til at have langt større opmærksomhed på den behandling, vejledning og information, de får på fødeafdelingerne,« siger hun.

Ministeren har allerede afkrævet Sundhedsstyrelsen en ny plan for brugen af Misoprostol. Bl.a. menes langtfra alle bivirkninger indberettet, selv om det faktisk er den eneste mulighed for at opdage problemer med lægemidlet, da det ikke er godkendt til brug ved fødsler.

»Jeg har en klar forventning om, at den plan, jeg har bedt Sundhedsstyrelsen udarbejde, vil løfte kvaliteten og sikkerheden på fødeafdelingerne. Men hvis kvaliteten og sikkerheden skal løftes, forudsætter det også, at sundhedspersonalet har den fornødne viden og instrukser om behandlingen, og at regionerne påtager sig et ledelsesmæssigt ansvar,« siger Astrid Krag.

Sundhedsstyrelsen skal derfor indkalde regionerne til en drøftelse af, hvordan jordemødre og fødselslæger bedst og mest sikkert kan bruge Misoprostol under fødsler. Det skal gøres for at sikre ens praksis for brug af Misoprostol i hele landet samt ensartet information og gøre sundhedspersonalet opmærksom på, hvor vigtigt det er, at de indberetter bivirkninger.

Regioner ser frem til retningslinjer

Bent Hansen, formand for Danske Regioner, ser meget gerne landsdækkende faglige retningslinjer:

»Hvis Sundhedsstyrelsen går ind og laver faglige retningslinjer, er jeg helt tilfreds. Det er sådan, det skal håndteres, og fint at ministeren vil gå den vej.« Astrid Krag efterlyser et klarere ledelses- fokus i regionerne og på fødeafdelingerne. Er det berettiget? »Sundhedsstyrelsen bør formulere de retningslinjer. Hvis det var op til hver enkelt region, risikerer vi at komme tilbage til problemet i dag med en forskellig praksis fra hospital til hospital. Det er klart, at når de retningslinjer fra styrelsen så foreligger, skal den enkelte region og sygehusledelse sikre, at retningslinjerne bliver fulgt.«

I øvrigt er Bent Hansen kritisk over for Sundhedsstyrelsens tilsyn med Misoprostol.

»Vi behøver ikke ti år for at få den erfaring, som skal til for at lave et sæt ens retningslinjer. Man burde kunne have set før, at der var forskellig praksis på landets hospitaler, og at der var problemer med indberetninger,« siger han.