Minister kommer husejere under vand til undsætning

Danskere med å- og søvand i huset går måske en mere tørskoet fremtid i møde. Økonomi- og erhvervsministeren går ind i sagen.

Familien Jespersen i Viby er blandt mange, der kæmper mod de høje vandstande efter længere tids omfattende nedbør. Familien står også uden dækning for vandet i kælderen, da husforsikringen specifikt undtager oversvømmelser fra sø, å, fjorde og hav.

Forbrugerrådet kritiserede situationen og krævede i Århus Stiftstidende torsdag handling: Ophæv undtagelsen, tilbyd nye tilvalgsforsikringer eller udvid den kollektive stormflodsordning, der hjælper husejere langs hav og fjord.

Ministeren tager nu problemet op.

"Derfor vil jeg nu i samarbejde med forsikringsbranchen undersøge, om der er et hul mellem det, som stormflodsordningen dækker, og det, som forsikringsselskaberne yder dækning til, og hvad der kan gøres ved det," siger Bendt Bendtsen til Århus Stiftstidende.

Skal stormflodsordningen udvides?

"Det er for tidligt at sige. Nu må vi først have undersøgt spørgsmålet. Så må vi se, hvad der er den mest hensigtsmæssige løsning," siger ministeren.

Forsikringsbranchen peger på, at problemet kræver en ordning, der både giver sikkerhed for erstatning og i høj grad dæmmer op for vandet.

"Vi skal finde en passende balance. For samfundet som helhed er det værste, der kan ske, at der sker skader. Man bør indrette en ordning, så den motiverer husejere og myndigheder til at forebygge skader," siger vicedirektør Claus Tønnesen i brancheforeningen Forsikring & Pension.

Hvor mange, der står uden dækning efter de seneste ugers oversvømmelser, har forsikringsselskaberne endnu intet overblik over.

Kilde: Århus Stiftstidende