Minister klar til at kortlægge magt og medicin på bosteder

Velfærdsminister Karen Jespersen (V) vil på opfordring fra S kortlægge brugen af magt og medicin på alle landets bosteder. Hun satser derudover på, at den kommende kvalitetsreform vil forbedre bostederne. Socialdemokraterne så hellere handling her og nu.

For en måned siden afslørede Berlingske Tidende, at otte ældre udviklingshæmmede uden verbalt sprog på bostedet Tokantens afdeling i København i årevis havde været udsat for ulovlige magtanvendelser og massiv medicinering fra pædagogerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner

Velfærdsminister Karen Jespersen (V) vil iværksætte en landsdækkende kortlægning af, hvor meget magt og medicin der anvendes på alle landets bosteder for udviklingshæmmede og andre handicappede. Samtidig skal det registreres, hvilken form for magt, personalet på bostederne anvender, og den ny viden skal bruges til at forebygge nye skandaler om overgreb på bosteder.

Løftet om en kortlægning af magt og medicin var et af de mest håndfaste resultater af et samråd i Folketingets Socialudvalg i går, der var indkaldt efter Berlingske Tidendes afsløringer af ulovlige magtovergreb over for udviklingshæmmede på en række københavnske bosteder. Socialordfører Mette Frederiksen (S) havde på forhånd foreslået en kortlægning af forholdene på bostederne, og Karen Jespersen erklærede sig enig:

»Vi skal have et nationalt overblik over indberetningerne om brug af magt, og samtidig skal vi tjekke, at kommunalbestyrelserne gennemgår magtanvendelserne årligt, som de har pligt til. Jeg er også parat til at se på medicineringen på landsplan, og der vil jeg nu kontakte sundhedsministeren, som også har ansvar på området,« sagde Karen Jespersen.

Ministeren var til gengæld ikke parat til at imødekomme flere partiers ønske om, at der straks sættes ind for at sikre personalet på bostederne en bedre uddannelse og normering på bostederne. De spørgsmål indgår nemlig allerede i kommende forhandlinger på Christiansborg, mener ministeren: »Vi skal sikre bedre uddannelse og bedre ledelse, og det ligger der allerede midler til i trepartsaftalen, som skal forhandles på plads. Og der kan partierne få indflydelse. Så skal kommuner og bosteder indgå ordentlige aftaler om, hvordan man sikrer kvaliteten på bostederne, og det er bl.a. indeholdt i kvalitetsreformen,« sagde Karen Jespersen.

S ønsker strakshandling
Mette Frederiksen, som havde indkaldt til samråd, mener, at regeringen burde handle straks frem for at henvise til forhandlinger og reformer:

»Ministerens snak er alt for luftigt og langt ude i fremtiden. Det er positivt, at hun er indstillet på at undersøge omfanget af magt og medicinforbrug. Men derudover stod det klart, at regeringen ikke har gjort noget konkret, siden den første skandale på Strandvænget (på Fyn, red.) dukkede op for et år siden. Det er for lang tid, og man burde med det samme sætte ind over for personalets kompetencer,« sagde Mette Frederiksen.

Med på tilhørerpladserne ved samrådet var en række interesseorganisationer, bl.a. Kommunernes Landsforening (KL). Her håber man på, at ministeren holder sine ord og sikrer ekstra penge til området:

»Hvis vi skal have løftet personalets kompetencer på det her område, så kræver det virkelig, at regeringen står bag og prioriterer området i kvalitetsreformen og trepartsaftalen. Hvis ikke der kommer penge i spil, bliver der ikke løftet noget i stor stil. Lige nu står vi i et vadested, og vi er lidt usikre på, hvor mange af ministerens gode intentioner, der munder ud i konkreter,« sagde vicekontorchef i KLs social- og sundhedskontor, Kurt Hjortsø.