Minister: »Jeg blander mig ikke i, hvilken operatør, TDC vælger«

TDC, der er primus motor i at indføre 5G-netværk i Danmark, har skiftet det kinesiske Huawei ud som leverandør til fordel for det svenske firma Ericsson. Flere politikere har i den seneste tid udtrykt deres bekymring for Huaweis rolle i indførelsen af netværket, men den sag blander energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt sig ikke i.

Energi-forsynings og klimaminister Lars Christian Lilleholt blander sig ikke i, hvilken leverandør, TDC vælger til det nye 5G-netværk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph

TDC har reageret på den bekymring, flere danske politikere har udtrykt den seneste tid, og har udskiftet det kinesiske Huawei som operatør til fordel for det svenske firma Ericsson.

»Naturligvis er vi ikke blinde for politikeres og myndigheders bekymring i debatten om Huawei,« siger TDC's topchef, Allison Kirkby, til Berlingske.

Bekymringerne gik på, at Huawei som et kinesisk selskab er forpligtet af kinesisk lovgivning til at assistere den kinesiske efterretningstjeneste, hvilket får politikerne til at frygte overvågning af danskernes dataforbrug.

»I SF er vi bekymrede for spionage og bagdøre, men også risikoen for at blive afhængig af en leverandør fra et land, hvor man ser helt anderledes på demokrati og overvågning af borgerne,« siger it- og erhvervsordfører Lisbeth Bech Poulsen (SF) til Berlingske.

Men denne bekymring deler energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt ikke.

»Jeg blander mig ikke i, hvilken operatør, TDC vælger. Det er et kommercielt selskab, som har foretaget et kommercielt valg. Spørgsmålet omkring sikkerhed behandler Center for Cybersikkerhed,« siger han.

Bekymringer for egen regning

Lars Christian Lilleholt stoler på, at Center for Cybersikkerhed vil sørge for, at sikkerhedsspørgsmålet bliver håndteret så professionelt som muligt, og vil derfor ikke diskutere bekymringerne om hvorvidt Huawei eller Ericsson er et bedre valg som operatør.

»Som minister med ansvar for tele, forholder jeg mig udelukkende til, at TDC har foretaget et kommercielt valg og at sikkerheden bliver behandlet af Center for Cybersikkerhed,« siger han.

Han forholder sig ikke til, hvorvidt andre politikere har været bekymrede for valget af operatør, eller om de derigennem har været med til at påvirke TDC's beslutning.

»Vi lever i et demokrati, og jeg lader folk udtrykke deres holdninger. Det må stå for politikernes egen regning. Det eneste, jeg kan sige, er, at det for mit vedkommende er vigtigt at TDC har truffet et suverænt kommercielt valg,« siger ministeren.

Ministeren er glad for, at vi i Danmark får det nye 5G-netværk.

»Jeg deler TDC's vision om at få implementeret netværket så hurtigt som overhovedet muligt, og de har et meget ambitiøst mål om at indføre det allerede i 2021, og det er jeg meget tilfreds med. Jeg er sikker på, at TDC har gjort sig de overvejelser, der skal til, i arbejdet med at finde den rigtige operatør. Det vigtigste for mig er, at vi får et nyt netværk i Danmark,« siger Lars Christian Lilleholt.

Berlingske har forsøgt at få en kommentar fra forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen, da Center for Cybersikkerhed indbefatter Forsvarsministeriet, men dette har ikke været muligt. Ministeriet henviser til Lars Christian Lilleholt som talsperson i denne sag.