Minister: Indsatsen for demente skal styrkes

Sundhedsministeren understreger, at der skal være tilstrækkelig hjælp og omsorg til demente. Hun sætter sin lid til, at kommuner bruger store dele af »værdighedsmilliarden« på mere personale.

Sundhedsminister Sophie Løhde er enig med Alzheimersforeningen i, at indsatsen for demensramte må styrkes. Foto: Jeppe Bjørn Vejlø Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Indsatsen for de mange demente borgere på landets plejehjem halter, og der er brug for forbedringer.

Det er budskabet fra sundhedsminister Sophie Løhde (V), der erklærer sig »helt enig« med Alzheimerforeningen i, at det er nødvendigt at styrke indsatsen over for plejehjemsbeboere, der lider af en demenssygdom.

»De er sårbare og har ofte brug for mere pleje end de beboere, som ikke er demente, og der skal være tilstrækkelig med hænder til, at de kan få den nødvendige hjælp og omsorg i dagligdagen. Alt andet er uværdigt,« siger hun.

Her sætter hun sin lid til, at mange kommuner har valgt at bruge en stor andel af den såkaldte »værdighedsmilliard« på at ansætte mere personale. I nogle kommuner går pengene til at styrke normeringen om aftenen og natten.

»Det lyder som en fornuftig prioritering, for beboerne skal selvfølgelig kunne få hjælp på alle tider af døgnet,« siger hun.

Tilsvarende lægges der op til, at de udrednings- og behandlingssteder, der findes på demensområdet, skal styrkes. Det skal gerne betyde, at folk hurtigere kan få stillet demensdiagnosen og komme i behandling.

Alzheimerforeningen kritiserer ligeledes, at en del demente ikke får ordentlig hjælp til at indtage deres mad. Her siger det ifølge ministeren sig selv, at de beboere, som ikke selv kan spise, skal kunne få hjælp til det:

»Ellers er det jo omsorgssvigt af værste skuffe, og alle plejehjem skal naturligvis prioritere at hjælpe dem, der har behov for det, når der serveres mad.«