Minister i aktie-klemme

Transportminister Flemming Hansens (K) private aktiebeholdning er kommet søgelyset, efter det er kommet frem, at han har aktier i firmaer, som er aktive under hans arbejdsområde som minister.

Foto: Claus Fisker/Scanpix Fold sammen
Læs mere

Transportminister Flemming Hansen (K) har ikke kun købt aktier i tyske firmaer. Også flere danske virksomheder har den konservative minister puttet sine private penge i. Og det møder kritik hos flere politiske modstandere.

»Det er ikke klogt af Flemming Hansen. Principielt set står man sig bedst som minister, hvis der ikke kan stilles spørgsmål ved ens interesser,« siger de Radikales Martin Lidegaard til Jyllands-Posten. Han tror dog ikke, at der er sket en sammenblanding af interesserne.

Flemming Hansens private aktiebeholdning er kommet i politisk søgelys, efter det forleden kom frem, at han ejede aktier i tyske Siemens og Deutsche Post. Begge virksomheder er aktive i Danmark på markeder, som hører under transportministerens ansvarsområde, og det fik professor i offentlig forvaltning Tim Knudsen til at opfordre ministeren til at sælge aktierne for at stå»hævet over enhver diskussion«.

I første omgang ville Flemming Hansen ikke af med sine tyske aktier, men senere skiftede han dog mening. I en skriftlig meddelelse erklærer han, at han nu vil sælge dem, for at undgå tvivl om sin uafhængighed.

Men balladen stopper ikke her. Ministeren har en aktiebeholdning på over 26 mio. kr, hvoraf den største post på 4,8 mio. kr. er i Danisco og den næststørste på 3,2 mio. kr. i Novo Nordisk, der er stor aktionær i Novozymes. Netop danske virksomheder som Novozymes og Danisco har Flemming Hansen som minister spået et sandt eksporteventyr for i forbindelse med EUs energipakke og satsningen på biobenzin.

»Når jeg vender hjem fra ferie, vil jeg sammen med min investeringsrådgiver foretage en nøje gennemgang af min øvrige aktieportefølge for at sikre, at investeringerne er forenelige med mit hverv som minister,« lyder det fra Flemming Hansen.

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) ser dog ikke umiddelbart noget problem i sagen.

»Nu skal vi passe på med ikke at piske en stemning op. Selvom Flemming Hansen har nogle aktier, så har han jo nok ikke afgørende bestemmende indflydelse i de virksomheder, så jeg tror ikke, det er noget større problem,« siger han.