Minister: Husk jeres ansvar, borgmestre

Socialminister Karen Hækkerup minder landets kommunalpolitikere om, at de har ansvaret for at undgå alvorlige børnesager. Der er brug for en kulegravning af incestsagen i Esbjerg, understreger hun.

Foto: Marie Hald
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En række rædselsfulde sager om børnemisbrug har domineret de danske medier i de seneste år. Der er brug for omfattende forbedringer af systemet omkring børnesagerne, mener socialminister Karen Hækkerup (S), men der er også brug at styrke de enkelte kommuners faglige indsats.

Det er baggrunden for, at ministeren nu lancerer en omfattende undersøgelse af Esbjerg Kommunes håndtering af sagen, hvor 10 børn blev misbrugt af den samme mand.

- Selve sagsbehandlingen skal blive bedre, særligt i Esbjerg og Rebild Kommuner. Derfor tager vores læringsteam til Rebild, mens Esbjerg må underlægges en større kulegravning af deres sagsbehandling i børnesager. Det er første gang, at vi tager dette redskab i brug, fortæller ministeren.

Fra Esbjerg-borgmester Johnny Søtrup (V) lyder meldingen, at kommunen allerede har kulegravet sagen og at der således ikke er mere at komme efter. Men Karen Hækkerup benytter sig af lejligheden til at minde om, at det er borgmestre og kommunalpolitikere, der har det endelige ansvar for at undgå de omfattende børnesager.

- Det er ikke kun et spørgsmål om administration, og det går ikke at fralægge sig sit politiske ansvar. Det gælder i alle sager, om det er Esbjerg, Rebild, Kolding eller et fjerde sted, siger socialministeren.

Gerningsmanden i den såkaldte Esbjerg-sag blev sidste år idømt syv års fængsel.