Minister: Havvind i USA bliver guldæg for Danmark

Et grønt eventyr venter danske virksomheder efter en ny aftale med USA, forudser Lars Christian Lilleholt.

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Et milliardeventyr for havvindmøller venter på USA's østkyst i de nærmeste år, og danske grønne virksomheder kan få en pæn del af kagen.

Det forudser energi- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V). Han har netop indgået et samarbejde med USA's indenrigsminister, Ryan Zinke, om havvind. Det sker under et grønt dansk erhvervsfremstød i USA. Aftalen underskrives formelt om en uges tid.

»Det her er et scoop for Danmark. Amerikanerne taler om at investere 400 milliarder dollar i havvind frem mod 2050, og nu indgår vi en aftale med Trump-administrationen. Det er helt fantastisk,« siger Lilleholt fra Washington.

USA har i dag kun en enkelt vindpark til havs med fem møller på i alt 30 megawatt. Parken ligger ud for Rhode Island på østkysten.

»Vi kan stille dansk ekspertviden til rådighed om, hvordan man investerer i havvind, og hvordan man planlægger processen. Derfor er det interessant, at aftalen er indgået med indenrigsminister Zinke, som skal godkende, når byer eller stater i USA vil etablere havmølleparker«, siger Lars Chr. Lilleholt.

I brancheforeningen Vindmølleindustrien er der stor tilfredshed med aftalen, siger administrerende direktør Jan Hyllested, som er med på erhvervsfremstødet i USA.

»Det er et stort skridt fremad i samarbejdet mellem USA og Danmark. Det er nu, det sker i USA, og det bliver i særdeleshed på østkysten, havmølleområdet kommer til at udvikle sig i de kommende år,« siger han.

Ganske vist er markedet for havvindmøller på kort sigt relativt beskedent.

»Men der kan alligevel hurtigt blive bygget 4 gigawatt havvind i USA, og så vil det kun gå fremad. Halvvejs inde i 2020'erne vil vi kunne have et marked for havvind i USA, der svarer til det samlede danske møllemarked,« siger Hyllested.

Det er især ud for staterne Massachusetts og New York, møllerne ventes at skyde op af havet.