Minister freder dyreunger i naturen

Nye regler betyder fred for råkid og andre dyreunger i brakmarker i juni og juli. Men det betyder samtidig, at landmændene ikke kan komme i gang med at slå markerne.

Råkid, harer og agerhøns lever livet farligt, når de ligger og trykker sig, mens landmænd slår deres brakmarker med store maskiner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Danmarks Naturfredningsforening
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Råkid, harer og agerhøns lever livet farligt, når de ligger og trykker sig, mens landmænd slår deres brakmarker med store maskiner. Men det skal nye regler lave om på, skriver Frederiksborg Amts Avis.

Fra næste år får råkid og andre dyreunger nemlig fred i hele juni og juli. Forbuddet mod at slå brakmarker forlænges med mere end en måned, så rålam og fugleunger er store nok til at flytte sig, når slåmaskinen nærmer sig.

I første omgang havde fødevareminister Dan Jørgensen (S) via NaturErhvervstyrelsen lagt et regelsæt frem, som blev kritiseret for at skade rådyr og jordrugende fugle. Det fik ministeren til at se på sagen igen, og han har besluttet at dyrevelfærden for markvildtet skal tilgodeses, når de nye regler træder i kraft i 2015.

»Jeg har fundet en god løsning, hvor vi mindsker risikoen for, at fugle, rådyr, harer og andet markvildt går til under landmandens tidlige slåning af brakmarker. Jeg har lyttet til kritikken fra jægerne og ornitologerne,« siger Dan Jørgensen ifølge Frederiksborg Amts Avis.

Samtidig med at dyrene får længere tids fred, så udskydes tidsfristen for, hvornår brakmarkerne skal slås, til 15. september.

Alligevel er landbruget ikke begejstret for de nye regler.

»Juni er det tidspunkt, som passer bedst ind i bedriften, når det gælder om at slå brakmarker. På det tidspunkt er høsten endnu ikke gået i gang, og landmændene har tid nok. Hvis vi kommer hen i august og september, så er der både høst, pløjning og nye afgrøder at tage hensyn til. Så det kan meget nemt blive en meget presset periode,« siger Herdis Dam, formand for Nordsjællands Landboforening, til Frederiksborg Amts Avis.