Minister forvirret over SFO-regler

Undervisningsminister Tina Nedergaard (V) ved ikke, om lovgivningen giver forældre krav på alternative pasningsmuligheder under lukkedage i SFOer. Det møder hård kritik fra egne rækker.

Søstrene Nanna og Freya fra Odense er to af de børn, der er heldige at gå i en SFO, som ikke har lukkedage. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens kommunerne varsler flere lukkedage i SFOer over hele landet, er de ansvarlige politikere forvirrede over deres egne regler på området. Så når den lokale SFO holder lukkeuger eller lukkedage, skal kommunen måske sørge for, at forældrene kan få passet deres børn et andet sted. Undervisningsministeriet ved det ikke.

Det giver undervisningsminister Tina Nedergaard (V) selv udtryk for i et samråd, der blev holdt 26. oktober i uddannelsesudvalget, og det bliver også bekræftet af flere embedsmænd i undervisningsministeriet, erfarer Berlingske Tidende.

Ministeren møder derfor kritik fra både regeringens egne ordførere og oppositionen.

Kritik fra egne rækker

SFs familieordfører, Pernille Vigsø Bagge, husker tydeligt det, hun kalder et »bizart komma« under samrådet, hvor undervisningsminister Tina Nedergaard fortalte, at Undervisningsministeriet ikke var klar over, hvad reglerne på området egentlig dækkede over.

»Det er hul i hovedet, og ministeren bør finde en afklaring på spørgsmålet hurtigst muligt. I forbindelse med alle de her ghettoudspil kan det jo godt undre én, at nogle børn og unge, der ikke har et pasningstilbud, er tvunget til at gå på gader og stræder uden opsyn,« siger hun.

Selv regeringens egne ordførere er stærkt kritiske over for ministeriets uvidenhed.

»Reglerne skal være klare. Jeg vil tage det op med de relevante ministre med det samme, når jeg kommer tilbage fra barsel. Der skal tilbydes alternativ pasning til børn. Institutionerne skal ikke diktere, hvornår forældre skal holde ferie,« siger Venstres familieordfører, Louise Schack Elholm.

De Konservatives uddannelsesordfører, Rasmus Jarlov, bakker Louise Schack Elhols kritik af, at reglerne er uklare, op:

»Det lyder mærkeligt, at man ikke ved, hvad lovgivningen er. Det er jo utilfredsstillende for forældrene, at de ikke ved, hvilke rettigheder de har. Det er også svært for en kommunalbestyrelse at arbejde efter det. Så det skal selvfølgelig afklares,« siger Rasmus Jarlov.

Svært at finde alternativer

På grund af samfundets krav om en fleksibel arbejdsstyrke er det ifølge Benedikte Ask Skotte, formand for Skole og Forældre, kritisabelt, at forældre ikke kender deres rettigheder for børnepasning.

»Det er vigtigt, at folk ved, hvornår de kan få passet deres børn, fordi vi lever i et samfund, hvor det er utrolig svært at finde alternative pasningsmuligheder som f.eks. bedsteforældre og naboer.

Derfor er vi nødt til at stille et pasningstilbud til rådighed for forældrene,« siger hun og bakkes op af BUPL-formand Henning Petersen.

Formanden for børne- og kulturudvalget i Kommunernes Landsforening (KL), Jane Findah (SF) forstår ikke ministeriets forvirring. For hende er reglerne klare:

»Som jeg opfatter reglerne, har kommunerne ikke pligt til at tilbyde alternativ pasning, når SFOerne holder lukket. Men min opfattelse er, at i de fleste tilfælde vælger kommunerne at tilbyde alternativ pasning,« siger hun.

Tina Nedergaard vil ikke udtale sig i sagen, men gjorde det klart i det omtalte samråd, at »der i dag er noget uklarhed på området«, og at »problemstillingen vil blive taget op i en embedsmandsgruppe«.