Minister: »Der er store problemer på inddrivelsesområdet i Skat«

Der vil ske et kvalitetsløft af pantefogedernes arbejde, der i dag præget af stribevis af fejl, siger skatteminister Karsten Lauritzen (V).

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) fremlagde i slutningen af august en redningsplan for Skat. Samme dag stoppede den daværende direktør i Skat, Jesper Rønnow Simonsen, efter flere skandaler i Skat. (Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Den store oprydning i Skat skal også være med til at reducere antallet af fejl, når Skats fogeder inddriver gæld hos borgerne.

Sådan lyder det fra skatteminister Karsten Lauritzen (V), efter Berlingske i dag kan beskrive, hvordan Skats pantefogeder begår stribevis af fejl, når de skal inddrive gæld fra skyldnere.

»Det er desværre ikke nogen nyhed, at der er store problemer på inddrivelsesområdet i Skat,« siger Karsten Lauritzen:

»Det er netop derfor, at jeg for under to uger siden fremlagde en investeringsplan, som giver et historisk løft til skattevæsenet - blandt andet til inddrivelsesområdet. Det skal naturligvis være sådan, at inddrivelsen af borgernes gæld sker på et ordentligt grundlag med fokus på retssikkerheden,« siger han.

Pantefogederne begår fejl i næsten hver femte sag, hvor Skats udsendte medarbejder dukker op hos en skyldner for at inddrive gæld ved en såkaldt udlægsforretning. Der sker bl.a. fejl, når pantefogederne kommer til at opgøre værdien af udlæggene forkert eller foretager udlæg for krav, der  er forældede. I andre gange sager undlader de fejlagtigt at varsle skyldneren inden udlægsforretningen.

»Der er tale om mange og meget alvorlige typer af fejl. Det tyder på, at der er et dybereliggende problem med borgernes retssikkerhed på området,« siger Lisbeth Pedersen, skatteadvokat og ekstern lektor i skatteret ved Københavns Universitet, i dag til Berlingske.

I kølvandet på skandalen om det kuldsejlede EFI-system blev der iværksat en større genopretningsplan på inddrivelsesområdet, og her indgår også en plan for pantefogedernes arbejde, der ifølge skatteministeriet vil give et »kvalitetsløft af arbejdet«.

»Her indgår også pantefogedernes arbejde med at foretage udlæg. Pantefogedernes arbejde overgår i løbet af 2017 til en ny inddrivelsesstyrelse, hvor området vil vaere gentænkt fra bunden. Det vil give en mere klar organisering, forbedrede arbejdsprocesser og dermed et kvalitetsløft af arbejdet,« oplyser Skatteministeriet.

I slutningen af august røg Skats øverste direktør, Jesper Rønnow Simonsen, ud efter bl.a. EFI-sagen og milliardskandalen om udbytteskat, hvor Skat blev svindlet for 12,3 mia. kr.