Minister: Der er hjælp på vej til alle KOL-syge

Sundhedsstyrelsen udsender snart nationale kliniske retningslinjer for indsatsen for KOL-patienter, oplyser minister

ARKIVFOTO. »Selv om KOL ikke kan helbredes, så kan man altså gøre en del for at bremse sygdommen,« siger sundhedsminister Nick Hækkerup. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske KOL-patienter skal have det samme gode tilbud om hjælp og behandling, uanset hvor de bor. Det skal være slut med de store forskelle, der findes i dag i indsatsen for folk med den frygtede lungesygdom, kronisk obstruktiv lungelidelse.

Det er meldingen fra den nye sundhedsminister Nick Hækkerup (S), efter at en folkesundhedsrapport fra Københavns Kommune har påvist rekordhøje tal for KOL-dødeligheden i Danmark og i især i hovedstaden.

»Vi er bestemt meget optagede af, at der bliver gjort mere for de mange danskere, som lider af KOL, men også andre former for lungesygdomme,« siger Nick Hækkerup, der henviser til, at der er særligt fokus på lungeområdet i den seneste økonomiaftale mellem regeringen og regionerne.

Han oplyser, at Sundhedsstyrelsen om få måneder - formentlig til april - udsender nationale kliniske retningslinjer for rehabilitering af KOL-patienter, så de får en mere ensartet hjælp. Danmarks Lungeforening har således i en rapport kritiseret, at der i dag er meget stor forskel på de undersøgelser og behandlinger, som sundhedsvæsenet yder til KOL-patienterne.

F.eks. er det kun halvdelen af de patienter, som får medicin for KOL, der har fået foretaget en lungefunktionsundersøgelse. Livreddende behandling med maskerespirator bruges ifølge lungeforeningen »overraskende forskelligt« på de danske hospitaler, og mange hospitaler og afdelinger, som varetager akutbehandling af lungepatienter, har ikke lungemedicinsk ekspertise.

Mange KOL-patienter får desuden slet ikke stillet diagnosen og kommer ikke i behandling. Det skønnes således, at ca. 25 pct. af personer med svær og meget svær KOL ikke behandles. Ifølge Nick Hækkerup er det derfor også et klart mål, at sundhedsvæsenet skal blive bedre til at opspore KOL så tidligt som muligt, »så man kan begynde at behandle sygdommen og hjælpe patienterne med at håndtere den i det daglige«.

»For selv om KOL ikke kan helbredes, så kan man altså gøre en del for at bremse sygdommen,« siger ministeren. 

En del af indsatsen er også at forebygge, at sygdommen opstår. Regeringen har således afsat 42 mio. kr. til at hjælpe rygere til at kvitte tobakken, oplyser Nick Hækkerup.