Minister: »Den slags må bare ikke ske«

Eksperter udefra skal hjælpe til med, at myndigheder får bedre styr på sundhedsdata

Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den slags må bare ikke ske.

Dét er reaktionen fra sundhedsminister Sophie Løhde (V), efter at en ny sag med læk af personfølsomme sundhedsdata til uvedkommende er dukket op.

Hér er en medarbejder hos Styrelsen for Patientsikkerhed ved en fejl kommet til at sende data i en række pattient-klagesager til en web-adresse, som kriminelle vurderes at stå bag med henblik på at skaffe sig oplysninger om f.eks. kreditkort og mulighed for at begå identitites-tyveri.

»Det er meget beklageligt, at en sagkyndig, der er tilknyttet Styrelsen for Patientsikkerhed, bryder interne sikkerhedsprocedurer. Den slags må bare ikke ske. Og ledelsen har nu indskærpet over for de ansatte, at sikkerhedsprocedurer skal følges, samtidig med der er lavet en teknisk løsning, så et lignede sikkerhedsbrud ikke kan gentage sig,« siger Sophie Løhde.

Der er også dukket en ny sag op fra Sundhedsdatastyrelsen, hvor en e-mail med bl.a. helbredsoplysninger, cpr-nummer og diagnosekoder er sendt til en forkert modtager i e-Boks.

Sagerne får nu ministeren til at bebude en opstramning af indsatsen for at reducere problemerne med datalæk.

»Det er desværre nok umuligt at gardere sig 100 procent imod, at der sker menneskelige fejl. Men vi skal gøre alt, hvad vi kan for at undgå det, og styrelserne har også selv strammet op på deres procedurer,« siger Sophie Løhde.

Men ifølge ministeren er det »ofte sundt at få øjne på udefra«. Derfor har hun taget initiativ til, at eksperter udefra i samarbejde med styrelserne nu igangsætter et »servicetjek«, der bl.a. skal sikre, at følsomme personoplysninger oplysninger håndteres korrekt i alle arbejdsgange, så de ikke falder i de forkerte hænder, oplyser hun.