Minister: Demente og pårørende skal have bedre hjælp

Demens skal opspores hurtigere, ventetider på undersøgelser skal ned, og der skal være flere tilbud om aktiviteter og hjælp til demente og deres pårørende, bebuder sundhedsministeren.

I en serie i Berlingske har Lene og Jens-Ole Blak fra Sorø givet et indblik i den meget anderledes og svære verden, der har åbnet sig for parret, efter at Jens-Ole blev ramt af en demenssygdom for fem år siden. Nu bebuder sundhedsministeren en øget hjælp til demente og deres pårørende. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Demente danskere skal have hurtigere og bedre hjælp, og deres pårørende skal have mere støtte til at håndtere den kolossale belastning, som det er at drage omsorg for sin nærmeste, mens han eller hun forandrer sig og langsomt svækkes.

Sådan lyder tilsagnet fra sundhedsminister Sophie Løhde (V), der nu udpeger flere af de områder, som hun vil gå efter at give særlig opmærksomhed i en kommende national demenshandlingsplan.

Blandt andet skal der sættes ind for hurtigere at få opsporet de første tegn på sygdommen. Som det er i dag, kan der således gå måneder og halve år, før mulige demens­patienter kan få den første undersøgelse, hvilket er blevet hårdt kritiseret af Alzheimerforeningen og faglige eksperter.

»Det er et problem, vi vil have fokus på. Selv om der i dag desværre ikke findes en kur mod Alzheimers og andre demenssygdomme, kan flere af sygdomssymptomerne lindres og udsættes ved medicinsk behandling.

Derfor er det vigtigt, at man så tidligt som muligt opsporer de mennesker, der er ramt af en demenssygdom, og får dem hurtigt udredt, så de kan komme i den rette behandling og få den nødvendige støtte og rådgivning,« siger Sophie Løhde.

Stor forskel på hjælpen

Udmeldingen fra ministeren kommer, efter at der for nylig blev indgået en satspulje­aftale, hvor der i årene 2016-2019 afsættes 470 mio. kr. til at udarbejde en national handlingsplan, som har til formål at løfte hele demensområdet.

Knap 40.000 danskere har i dag en demenssygdom som f.eks. Alzheimers, der langsomt nedbryder nervecellerne i hjernen. Stadig flere får stillet diagnosen, og det anslås, at mere end hver femte dansker, der bliver 85 år eller derover, vil udvikle sygdommen.

Flere steder i sundhedsvæsenet og i en række kommuner er der en kraftig oprustning i gang af indsatsen for demente og deres pårørende. Men vurderingen er også, at der er stor forskel fra kommune til kommune på den hjælp, der tilbydes. Nogle har et væld af varierede aktivitetstilbud til både demente og deres pårørende. Andre kommuner har kun en begrænset hjælp.

Tilbud til de pårørende

Netop de pårørende til demente vurderes således at opleve en særligt hård belastning i forhold til pårørende til patienter med andre kroniske sygdomme. En stor dansk undersøgelse, DAISY, har vist, at pårørende til demente oftere går til lægen og får udskrevet mere medicin end andre.

Det er så fysisk og psykisk belastende at tage sig af et dement familiemedlem, at det kan svække den pårørendes helbredstilstand. Specielt øges risikoen for at udvikle stress og depression. Ifølge undersøgelsen ses der også i højere grad familiekonflikter og social isolation, fordi de pårørende »nedprioriterer det øvrige netværk og opgiver at holde ferie eller dyrke deres interesser«.

»En demenssygdom rammer ikke bare den demente, men også de nærmeste familiemedlemmer, der ud over at skulle leve med den store sorg, det er gradvist at miste et menneske, man holder af, også mange gange er underlagt et kolossalt pres.«

Det kan være et kæmpe arbejde at skulle hjælpe en dement i dagligdagen, og mange pårørende har brug for at blive aflastet. Derfor er det også vigtigt, at vi ikke glemmer de pårørende, og at der er tilbud både til dem og de demente,« siger Sophie Løhde.

Hilser aflastning velkommen

Signalerne fra ministeren modtages meget positivt i Alzheimerforeningen og kommer i forlængelse af en serie i Berlingske, hvor Lene og Jens-Ole Blak fra Sorø gav et indblik i den meget anderledes og svære verden, der har åbnet sig for parret, efter at Jens-Ole fik konstateret en demenssygdom for fem år siden.

Lene Blak glæder sig over løfterne fra ministeren.

»Det betyder meget, at der findes aktiviteter, som giver mulighed for at være sammen med andre i samme situation, og som også i nogle tilfælde kan give lidt aflastning for de pårørende. Man må håbe, at kommunerne tager det til sig. Det er jo stadig dem, der bestemmer, hvad pengene skal bruges til,« siger hun.