Minister beklager »uklar kommunikation« om aflivning af mink, men politikere raser: »Tror I, vi er idioter?«

En række folketingsmedlemmer raser på sociale medier over fødevareministerens melding om fodfejl i kravet om, at Danmarks minkbesætning skal slås ned.

Fødevareminister Mogens Jensen (S), da han sammen med sundheds- og ældreministeren, Statens Serum Institut, Rigspolitiet og Styrelsen for Patientsikkerhed holdt pressebriefing om covid-19-situationen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau/Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen havde ikke klar lovhjemmel til at kræve alle raske mink aflivet, på trods af at det var netop det, den gjorde.

En fejl, lyder det, hvilket fik fødevareminister Mogens Jensen (S) til at komme med en beklagelse.

»Først og fremmest er det vigtigt at slå fast, at vi burde have kommunikeret klart, hvorvidt der er lovhjemmel til, at myndighederne kan påbyde at aflive raske minkbesætninger uden for sikkerhedszonerne,« skriver han i en kommentar til Ritzau og tilføjer:

»Det har ikke været tilfældet i denne sag, og det vil jeg gerne beklage.«

Men det er ikke godt nok ifølge flere politikere.

»Uklar kommunikation?? Tror I, vi er idioter?« skriver Lise Bech, Dansk Folkepartis fødevareordfører, på Twitter:

»I brevet, der er sendt til minkavlerne, står ordet »skal« 31 gange og deadlines for, hvornår alle mink skal være aflivet. Det er en skandale, at lovgrundlaget ikke er på plads.«

De Konservatives finansordfører, Rasmus Jarlov, er heller ikke tilfreds. På et møde mandag eftermiddag blev Mogens Jensen ifølge Jarlov »kraftigt og insisterende« opfordret til at tilbagekalde sin »ulovlige ordre« om aflivningen af raske mink.

»Ministeren har endnu ikke og heller ikke på dette møde præsenteret noget forsvar for sin ordre til minkavlerne. Ud over at han i går til medierne sagde, at han ikke havde tid til at vente på, at han (måske) får lavet loven om. Hvilket der dog ikke er nogen garanti for,« skriver han på Twitter.

Mandag aften kunne Berlingske fortælle, at Fødevarestyrelsen på vegne af regeringen har sendt ordrer til alle landets minkavlere om at slå besætningen ned, på trods af at regeringen ikke havde lovhjemmel til det, og ifølge eksperter kan det være i strid med Grundloven.

Af en e-mail sendt 6. november om aftenen med »Information til alle minkavlere i Danmark«, som Berlingske er i besiddelse af, fremgår det, at »regeringen har meldt ud, at alle mink i landet skal aflives af hensyn til folkesundheden«, og at »det er vigtigt, at aflivningen foregår hurtigst muligt«.

I mailen bliver det gjort klart, at aflivningen af både mink og avlsdyr skal være overstået 16. november 2020, og at aflivning og pelsning derfor skal påbegyndes »hurtigst muligt«.

Kent Kristensen, der er lektor i sundhedsjura ved Syddansk Universitet, fortalte i går til Berlingske, at beslutningen strider med Grundlovens bestemmelser.

»Man påbyder dem at gøre noget, som man ikke har hjemmel til i lovgivningen. Så den ordre er grundlovsstridig,« sagde han.

Fejlen har altså resulteret i en »beklagelse« fra Mogens Jensen. Den beklagelse gentager han tirsdag morgen til TV 2 News og understreger, at der er tale om en fejl.

Beklagelsen over den uklare kommunikation giver medlem af Folketinget for Venstre Morten Dahlin ikke meget for.

»Regeringen beklager nu den »uklare kommunikation« i forbindelse med deres ulovlige ordre om mink. Så er alt jo godt, jeg må hellere overbringe den gode nyhed til den grædende minkavler, jeg talte med tidligere i dag,« skriver han på Twitter.