Minister ærgrer sig over S-krig om betalingsring

Transportministeren havde gerne undværet, at socialdemokratiske borgmestre kalder placeringen af betalingsringen for en krig mellem København og omegnskommunerne. Ministeren tror ikke, at sagen vil koste partiet stemmer ved næste valg.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Socialdemokratiske kernevælgere fra omegnskommunerne vil fortsat være loyale over for deres parti ved næste folketingsvalg på trods af den hidsige debat om placeringen af den kommende betalingsring, som raser mellem regeringspartierne og oprørte socialdemokratiske borgmestre i de københavnske omegnskommuner.

Det mener transportminister Henrik Dam Kristensen (S), som ikke tror på, at kernevælgerne fra de socialdemokratiske bastioner i forstæderne, vil straffe Socialdemokraterne, fordi de føler sig jokket på, sådan som Herlevs tidligere bykonge og borgmester, Kjeld Hansen, forudser i dagens udgave af Berlingske.

- Jeg tror ikke, at vi vil miste kernevælgere. Sandheden er jo, at rigtig mange mennesker i dag bruger rigtig meget tid på at gøre noget så fornuftigt som at transportere sig fra deres hjem til deres job og tilbage igen. Og man skal ikke opholde sig længe i København, før man kan se, hvor mange mennesker der spilder deres tid ved at sidde i kø. Dem vil vi ikke svigte men give et alternativ, siger Henrik Dam Kristensen.
 

Minister bryder sig ikke om krigserklæringerne

Bl.a. Kjeld Hansen, Rødovres borgmester Erik Nielsen (S) og Roskildes borgmester Joy Mogensen (S) har betragtet det som en krigserklæring, at regeringspartierne og Enhedslisten i weekenden meldte ud, at betalingsringen ikke skal placeres langs Ring 2 i København som lovet af Helle Thorning-Schmidt men langs kommunegrænsen til København. 

Og selv om den endelige beslutning endnu ikke er truffet, er det borgmestrenes opfattelse, at der nu er fremprovokeret en krig mellem København, der har ønsket sig en betalingsring, og omegnskommunerne, som står til at få alle ulemperne som øget parkering og omvejskørsel. Og den situation ærgrer transportministeren.

- Der har været nogle enkeltstående udtalelser, hvor jeg godt kunne have ønsket mig, at afsenderne havde tænkt sig om en ekstra gang. Men jeg lægger meget vægt på den samlede udtalelse, som kom efter en borgmesterkonference. Den handlede om, hvordan vi i fremtiden får tilrettelagt den kollektive trafik. Det vil jeg gerne kvittere for. Så er der nogle enkelte som har nogle meget stærke ord. Det har man nogle gange behov for at bruge, når man gerne vil igennem i pressen, siger Henrik Dam Kristensen.

Så det gør altså ikke så stort indtryk på dig, at du må sige: Hvad er det dog, jeg er i gang med at gennemføre?

- Nej. Alt gør selvfølgelig indtryk. At der så er nogle enkelte, som har brug for at bruge meget stærke ord, det er så det, siger Henrik Dam Kristensen.

Regeringen lover grundig miljøredegørelse

Transportministeren var tirsdag eftermiddag i samråd om betalingsringen sammen med miljøminister Ida Auken (SF). Den borgerlige opposition havde indkaldt ministrene, fordi et lovforslag efter deres opfattelse skal hastes igennem, så der ikke bliver tid til at udarbejde en gennemarbejdet miljøredegørelse, der viser konsekvenserne uden for ringen, når trafikstrømmene møder bommen.

Både transportministeren og miljøministeren forsikrede, at den kommende miljøredegørelse bliver grundig og efter reglerne, og at det bliver muligt for offentligheden at komme med indsigelser på borgermøder.