Mindst 50 danskere ejer selskaber i caribisk skattely

Et læk af fortrolige skatteoplysninger afslører ifølge DR, at mindst 50 danskere ejer selskaber på de Britiske Jomfruøer i Caribien, som er et populært skattely.

Medejerne af tøjgiganten Bestseller i Kina, Allan Warburg og Dan Friis, er blandt de danskere, der har oprettet selskaber i caribisk skattely Fold sammen
Læs mere
Foto: Annelene Petersen

Mindst 50 danske statsborgere ejer selskaber i skattely, fortrinsvis på de Britiske Jomfruøer, afslører et stort læk af fortrolige skattelyoplysninger, som DR har fået adgang til.

Det drejer sig både om rige udlandsdanskere, danske erhvervsfolk og almindelige danskere.

De Britiske Jomfruøer er ifølge eksperter på grund af det meget høje hemmeligholdelsesniveau attraktivt for personer og virksomheder, der ønsker at undgå at betale skat.

Det er således ikke muligt at få oplysninger om virksomhedernes reelle ejere, fordeling af aktiebeholdning, revision og regnskaber ad officielle kanaler.

»Man kan bruge selskaberne til at snyde i skat på forskellige måder. Man kan også bruge dem til at holde kortene tæt til kroppen, fordi man ikke er forpligtet til at lave et regnskab,« siger Niels Johannesen, lektor ved Københavns Universitet og ekspert i skattely.

Selv om det er ikke ulovligt at ejer selskaber i skattely, finder eksperter etableringen af skattelyselskaber stærkt mistænkelig.

Medejerne af tøjgiganten Bestseller i Kina, Allan Warburg og Dan Friis, er blandt de danskere, der har oprettet selskaber i caribisk skattely

De to afviser, at formålet med selskaberne er at snyde i skat hverken i Danmark eller Kina, hvor de to har boet siden 1990erne og dermed er skattepligtige.

»Vi har ikke haft nogen skattefordel af vores BVI-selskaber (British Virgin Islands, red.). Det kinesiske skattevæsen er fuldt ud informeret om vores virksomheds-setup. Vi betaler indkomstskat af vores skattepligtige indkomst i henhold til skatte-reguleringen i Kina, skriver de i en mail til DR Nyheder.

Warburg og Friis ønsker ifølge DR ikke at udlevere regnskaber for deres selskaber på de Britiske Jomfruøer og angiver selv ønsket om »en nem og omkostningseffektiv struktur til at sammenføre forskellige investeringer« som forklaring på selskaberne.

De lækkede skatteoplysninger stammer fra to selskaber, PortCullis Trustnet og Commonwealth Trust Limited, der er specialiserede i at oprette selskaber og fonde i skattely og blev lækket til en australsk journalist, der efterfølgende har dannet et netværk af internationale medier, herunder DR, der har arbejdet med at gennemgå de mange oplysninger.