Mindreårig Syrien-farer fik pas trods rejseforbud

En 16-årig dreng med planer om at rejse til Syrien fik udstedt nyt pas, selvom hans mor havde informeret kommunen om, at han ikke måtte få et pas. Justitsministeren vil nu stramme op på reglerne.

Da moderen til en 16-årig dreng fik at vide, han ville tage til Syrien, gjorde hun alt for at forhindre det, siger hun til Politiken.

Hun rev blandt andet sønnens pas i stykker og kontaktede politiet og sørgede for, at Brøndby Kommune skrev ind i Pasregistret, at han ikke måtte få et nyt pas.

Sønnen var tidligere rejst til Tyrkiet i et forsøg på at komme ind i Syrien, og i december 2013 lykkedes det ham så at få udstedt et nyt pas fra Københavns Borgerservice. I april i år rejste han ud af Danmark. Siden har han været væk.

»Jeg føler mig så svigtet, for jeg har råbt op til myndighederne i det seneste år, men alligevel er min søn rejst til Syrien,« siger moderen til Politiken.

Når der er anmærkninger i Pasregistret, skal kommunen underrette politiet, før der må udstedes nyt pas. Men Københavns Borgerservice underrettede ikke politiet, da drengen fik sit pas.

Ingen ved, om han nu kæmper i Syrien, men både hans mor og flere kilder med kendskab til danske Syrien-krigere siger til Politiken, at det formentlig er tilfældet.

Politiken har fået mulighed for at læse en mail fra kommunen til moderen, hvor en ansat beklager, at drengen fik et nyt pas, og forklarer det med, at drengens far kort forinden havde fået forældremyndigheden.

Derfor valgte sagsbehandleren at se bort fra anmærkningen i Pasregistret om, at moderen havde sagt, at han ikke måtte få nyt pas, står der i mailen, som slutter:

»Jeg vil endnu en gang undskylde denne ulykkelige sag«.

Københavns Kommune vil ikke udtale sig om den konkrete sag uden drengens tilladelse. Justitsminister Karen Hækkerup (S) vil nu indføre en ordning, hvor forældre kan henvende sig til kommunen, hvis de er bekymrede for, at deres mindreårige børn vil prøve at få udstedt et pas mod deres vilje, oplyser hun til Politiken.

Det vil betyde, at forældre til mindreårige fremover skal møde personligt op, hvis kommunen skal udstede pas.