Mindre fødesteder begår flest fejl

Ny forskning viser, at fødesteder med under 1.000 fødsler årligt laver flere skader på mor eller barn end steder med 3-4.000.

Studiet omfatter samtlige fødsler i Danmark over en 15-årig periode, knap en million i alt. 527 skader blev anerkendt i perioden. De udløste tilsammen 277 millioner kroner i erstatning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Små fødesteder begår flere fejl, der medfører skader på mor eller barn og udløser erstatning fra Patientforsikringen, end store fødesteder, viser ny forskning, som for første gang kobler patientsikkerhed sammen med fødesteders størrelse, skriver Politiken.

Hver anden patient, der klager over fejlbehandling, får medhold, når fødslen er foregået på et sygehus med mindre end 1.000 fødsler årligt, mens kun en ud af tre klager bliver anerkendt på fødesteder med 3-4.000 fødsler om året.

»Det er helt essentielt, at der er den faglige ekspertise til stede, som kan handle hurtigt i akutte situationer. Hvis du har under tusind fødsler om året, ser du simpelthen ikke nok akutte situationer til at opretholde de kompetencer, der skal til«, siger læge Maria Milland, som uddanner sig til speciallæge og står bag studiet sammen med klinikchef på Rigshospitalet Morten Hedegaard og overlæge ved Patientforsikringen Jens K. Christoffersen.

I Danmark er medicinske fejl under fødsler sjældne. Cirka 30 klager bliver anerkendt af Patientforsikringen. Det svarer til en per 2.000 fødsler, men når de sker, kan konsekvenserne være permanente hjerneskader eller endog død.

Studiet omfatter samtlige fødsler i Danmark over en 15-årig periode, knap en million i alt. 527 skader blev anerkendt i perioden. De udløste tilsammen 277 millioner kroner i erstatning.

I undersøgelsen har forskerne også et på, hvad der har udløst skaderne, og konklusionen er, at patienter langt oftest - i fire ud af fem tilfælde - får medhold, fordi der ikke er handlet, som en erfaren specialist ville have gjort og især her halter de små fødesteder efter de store, skriver Politiken.