Mindesmærke for faldne soldater på vej

Forsvaret og forsvarsminister Søren Gade (V) ser positivt på et radikalt forslag om, at faldne danske soldater skal have et monument. Men projektet bør ikke være politisk forankret, mener Gade.

Der bliver øvet eksercits i den danske lejr Camp Einherjer i Irak. Hvis det står til de Radikale, vil man på et tidspunkt kunne besøge et mindesmærke for faldne danske soldater. Både militæret og regeringen bakker op om forslaget. <br>Foto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere

Danske soldater, der er omkommet under international tjeneste, fortjener et nationalt mindesmærke.

Det mener Det Radikale Venstre, som vil afsætte penge på sit forslag til finanslov for næste år til formålet. »Vi har ikke taget stilling til, hvor eller hvordan et mindesmærke skal placeres eller se ud, men vi vil gerne i dialog med regeringen om det,« siger forsvarsordfører Morten Helveg Petersen.

Hensigten med et mindesmærke er at vise en officiel anerkendelse af soldaternes indsats og de ofre, de yder.

»Vi kan være uenige i, hvor forsvaret skal sættes ind, men soldaterne gør en fantastisk indsats,« siger Morten Helveg Petersen.

Ideen om et monument for de danske soldater er ikke ny. Både veteranorganisationer og forsvarets faglige organisationer har anbefalet ideen.

»Man er positive hele vejen rundt. Men når man kommer til spørgsmål om placering, form og farve, har alle deres egen mening,« siger forbundsformand for Hærens Konstabel- og Korporal­forening Flemming Vinther.

Han mener selv, at et monument bør placeres i hovedstaden, så officielle gæster har en mulighed for at placere en krans. Monumentet skal yde anerkendelse af soldaternes indsats og samtidig være et sted, hvor man kan mindes de faldne. Men udformningen bør man overlade til for eksempel kunstnere, mener forbundsformanden.

Den konservative formand for Folketingets forsvarsudvalg, Allan Niebuhr, har tidligere foreslået et mindesmærke og mindelund i enten Mindeparken i Århus eller Ryvangen i København, ligesom Dansk Folkepartis forsvarsordfører, Hans Kristian Skibby, har talt for at anlægge en heltekirkegård for faldne soldater.

Også Forsvarskommandoen er positiv og medvirker ifølge kommunikationschef, oberstløjtnant Lennie Fredskov, gerne. Forsvarschef Jesper Helsø sidder for bordenden i en kreds af organisationer, som arbejder på et forslag. Forsvarskommandoen­ vil dog ikke udtale sig om, hvor eller hvorledes et monument bør opstilles.

Forsvarsminister Søren Gade (V) er særdeles positiv over for tanken, men understreger, at et mindesmærke ikke skal udspringe fra en minister. Det skal være forankret i forsvaret og soldaterne: »Det er fint, at forsvaret sidder for bordenden i denne sag, og jeg afventer en indstilling derfra. Når der først er enighed, bliver finansieringen det mindste problem,« siger han.

Et af de uafklarede spørgsmål er, om et monument også skal hædre politifolk og folk fra Udenrigsministeriet, der også sætter livet på spil som udsendte.