Mindehøjtidelighed for faldne Afghanistan-soldater

Meningen med to faldne soldaters indsats for afghanerne vil stadig leve, sagde feltpræsten, da deres bårer blev modtaget i Karup.

De to faldne livgardister Mikkel Keil Sørensens og Thorbjørn Ole Reeses død i Afghanistan onsdag i sidste uge gav mening, understregede både feltpræsten og deres chef i Den kongelige Livgarde, da de to soldaters bårer torsdag blev modtaget på Flyvestation Karup ved en mindehøjtidelighed.

- Meningen med deres handlinger vil stadigvæk leve, for de ville dele ud af den hjælp, den velfærd og tryghed, som de selv voksede op i, til andre mennesker, der i særdeleshed havde det behov, sagde feltpræst Jesper Svendsen.

Chefen for Livgarden, oberst Lasse Harkjær, kom ind på mistanken om, at de to, danske soldater kan være dræbt af allierede styrker i samme område, hvor de var sat ind for at fordrive Taliban-oprørere. Han affærdigede kritik af de danske soldaters uddannelse:

- Vi ved, at Thorbjørn og Mikkel var det ypperste, Danmark har set af soldater, så længe nogen kan huske. De var veltrænede, godt uddannede og med den bedste udrustning vi har. Det er bare ikke altid nok, sagde obersten.

Den 24-årige Mikkel Keil Sørensen får mandag en privat begravelse fra Snedsted Kirke. Familien til den 22-årige Thorbjørn Ole Reese har valgt en militær begravelse ved Johannes Kirke i Vejle dagen efter.

/ritzau/