»Min datter tør ikke gå alene på gaden i dag«

Mén. Naser Khaders datter blev overfaldet af en pigebande i juli, og den oplevelse får Khader til at hilse blå bloks nye offensiv mod ungdomskriminalitet velkommen. Men tiltagene vil ikke have den ønskede effekt, vurderer ekspert.

Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tre dage. Så kort tid var der til en 14-årig pige, der i juli var med til at sparke, slå og true Naser Khaders datter, fyldte 15 år og dermed kunne retsforfølges. Sølle tre dage.

Det faktum er en af grundene til, at tidligere medlem af Folketinget Naser Khader bifalder blå bloks offensiv mod ungdomskriminalitet, som de fire partiformænd Lars Løkke Rasmussen (V), Søren Pape Poulsen (K), Anders Samuelsen (LA) og Kristian Thulesen Dahl (DF) fremlægger i dagens Berlingske. Men hvor de blå frontmænd vil have nedsat den kriminelle lavalder til 12 år, så vil Naser Khader helt have lavalderen fjernet.

»Jeg synes, at det er mere relevant at se på kriminalitetens art end på alderen. Min datter kunne være blevet lam af det overfald, hvis ikke hendes mor var dukket op, men fordi overfaldspigen kun var 14, så kan hun gå frit på gaden i dag. Hvis overfaldet havde fundet sted en uge senere, så kunne hun være retsforfulgt for groft overfald, røveri og dødstrusler. Det kan ikke være rigtigt,« siger han.

Blå blok vil også have indført en særlig ungdomsdomstol, som skal have »vide beføjelser til at fastsætte sanktioner«. Det forslag falder i god jord hos Naser Khader, der dog ligesom de fire partiformænd understreger, at de unge kriminelle ikke bare skal kastes i et fængsel med voksne kriminelle.

Ingen effekt i Storbritannien

»Selvom de begår hård kriminalitet, så skal børn ikke sidde i fængsel med voksne. De skal ikke i rigtige fængsler. Men de skal i hvert fald lukkes inde,« siger han og uddyber:

»Min datter tør ikke gå alene på gaden i dag, selvom det er over en måned siden, overfaldet skete. Hun er bange for at møde dem. Ofret skal ikke have sin frihed begrænset, fordi gerningsmanden kan gå frit omkring.«Men selvom Naser Khader hilser den blå kamp mod ungdomskriminalitet velkommen, så vil han nok blive skuffet, hvis tiltagene bliver ført ud i livet. I hvert fald mener sociolog med speciale i kriminalitetsforhold Michael Hviid Jacobsen ikke, at en sænket kriminel lavalder og en ungdomsdomstol vil få mængden af ungdomskriminalitet til at falde.

»For det første er ungdomskriminaliteten allerede nedadgående, så derfor må der være noget af det, som man allerede gør, der tilsyneladende fungerer. Derudover har man i for eksempel Storbritannien længe haft en lavere kriminel lavalder, og det har ikke haft nogen nævneværdig effekt,« siger han.

Kriminelle unge falder i et hul

Men alligevel har dele af blå bloks forslag sin berettigelse, mener sociologen. Blandt andet mener han, at forslaget om en særlig ungdomskriminalforsorg, der skal »bidrage til tilsynet og driften med de institutioner, der tager sig af ungdomskriminalitet«, kan være en interessant mulighed at prøve af.

»Den nuværende kriminalforsorg tager sig primært af voksne kriminelle, og fordi børn jo ikke skal straffes som voksne, så kan det her forslag godt have en gang på jorden. En kriminalforsorg, der er særligt rettet mod unge og tager højde for, hvilke særlige problemer, der kan knytte sig til det,« siger Michael Hviid Jacobsen.

Det er da heller ikke, fordi indsatsen mod ungdomskriminalitet er fejlfri, slår Michael Hviid Jacobsen fast.

»Der er et hul i forhold til de her meget kriminaliserede unge, der er under den kriminelle lavalder. Men spørgsmålet er, om det er lige de her forslag, der er løsningen. Det tror jeg ikke,« siger han.

Men noget må der i hvert fald gøres, mener Naser Khader, som peger på, at overfaldet på hans datter og andre ofre måske kunne have været undgået.

»Min datter har gået i klub med den ene af overfaldspigerne, og allerede for tre år siden havde vi et møde med socialforvaltningen, klubben og hendes forældre, hvor vi bad pigen om at holde sig væk fra min datter. Måske kunne man have undgået den her situation, hvis man havde grebet ind tidligere,« siger han.