»Min bedste ven er 82«

Jakob, ti år, Avernakø.

 

»Jeg hedder Jakob, og jeg er ti år gammel. Jeg bor på Avernakø sammen med min farmor, min far, og min mor og mine to hunde. Og min kat. Det er fint at bo her. Jeg synes, man må lidt flere ting herovre, end man må inde i Faaborg på fastlandet. Jeg får lov til at køre knallert nogle gange og traktor. Men der er ikke nogen børn herovre at være sammen med. Jeg kan lege med vores nabo, men han er 82. Men det er så min bedste ven herovre.

Det er tit, hvis at min far han ikke kommer hjem fra arbejde, når han har sagt, han gør det, så bliver jeg lidt sur og ked af det. Eller også hvis at han har lovet mig noget, og så han ikke holder det. Jeg kan godt lide at køre i traktor med ham. Og så nogle gange så skyder vi også med luftgevær og kører knallert. Min far han er en af mine rigtig gode venner også.

Jeg har tit haft venner med hjemme her i efteråret, men det er lidt besværligt, for de kan ikke rigtig komme hjem. Så bliver de nødt til at sove herovre til næste dag.

Jeg går i skole i Håstrup på en friskole. Om morgenen så tager jeg færgen, og det tager en halv time, og så kører jeg med skolebus op til skolen. Og det er det samme, når jeg skal hjem.

Nogle gange er det sjovt, og nogle gange er det kedeligt at gå i skole. Når vi har idræt og klassens time, og nogle gange til svømning, det er sjovt. Mit yndlingsfag er idræt. Jeg kan godt lide at lave sådan noget springgymnastik og forhindringsbaner og sådan noget. Det er ikke så sjovt, når jeg har dansk og matematik. Jeg hader rigtig meget matematik. Det er kedeligt.

Jakob Hansen, Børn af Danmark Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Skovbjerg Fogh.

Når jeg har fri fra skole, så spiller jeg på min Playstation, og jeg leger med min hund, og jeg er også tit oppe ved min farmor. Nogle gange så tager jeg en madras med ud i køkkenet, og så løber jeg rundt og laver alt muligt. Så prøver jeg at se, om jeg kan lave en salto. Men det går ikke så godt. Jeg kan bedst lide at køre knallert og køre traktor og spille på Playstation. Mit yndlingslegetøj er min Playstation. Traktoren den er jeg ikke så god til at bruge endnu, men knallerten, den kan jeg godt bruge selv. Jeg kører tit henne på marken, vi har herhenne, med traktoren, men knallerten den bruger jeg tit herude i haven. Det er min farmors knallert.

I julegave der ønsker jeg mig en ny telefon og en computer og en trampolin og sådan et Go-Pro kamera. Det er lige meget, hvad det er for en telefon. Men helst en iPhone. Go-Pro det er fordi hvert år, så er vi på skiferie, og så kunne jeg godt tænke mig at have sådan et med til at sætte på hjelmen.

I ferierne der er vi tit oppe ved min mormor og morfar og oppe ved min moster og oppe ved min mors faster, og så er vi bare herhjemme ellers. Skiferie det er kun i januar og der omkring. Men nogle gange så tager vi også til Spanien, nede i Malaga. Det har vi gjort tre eller fire gange. Der tager vi af sted i efterårsferien nogle gange.

Jeg ved ikke, hvad jeg vil være, når jeg bliver stor. Men jeg kunne godt tænke mig at være jæger engang. Jeg er altid med, når min far er på jagt. Vi var på rævejagt i går. Så går jeg sammen med min far, sidder ved siden af ham eller bagved ham. Så skal jeg også holde hunden, fordi at den løber, hvis at han tager geværet op. Og det er lidt irriterende, hvis han skal til at skyde, og den kommer lavt, anden. Når jeg er 16, kan jeg få jagttegn, men jeg tror, jeg kan begynde at tage det, når jeg er 15 eller sådan noget. Og så når jeg er 18, så tror jeg, det er riffeltegn.

I går der blev jeg rigtig glad, da den første ræv blev skudt. Der blev jeg rigtig, rigtig glad, fordi vi har så mange af dem herovre, og så kommer vi af med nogle af dem. Så tager de ikke alle vores gæs og sådan noget. Og høns.«

Fortalt til Ditte Faber