Millionstøtte til syriske flygtninge fra danske muslimer

Dansk-muslimske organisationer har indsamlet mere end ti millioner kroner til det krigsplagede Syrien siden krigens begyndelse. Udviklingsministeren roser indsatsen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De seks største dansk-muslimske nødhjælpsorganisationer har indsamlet mere end ti millioner kroner til det krigshærgede Syrien siden 2011. Det viser en rundringning lavet af Politiken.

Pengene er blandt andet gået til mere end 20 ambulancer, pengedonationer, tøj, hospitalsudstyr og til flygtningelejren An Nawa’eer nord for Idlib i Syrien, der huser cirka 2.200 internt fordrevne syrere, og som udelukkende er drevet for danske donationer og af den dansk-muslimske organisation Viomis.

Knap 50 frivillige er desuden sendt til det krigshærgede land som nødhjælpsarbejdere.

Iskander Chebil, ansvarlig for Viomis’ flygtningelejr i Syrien, siger til Politiken, at engagementet skyldes, at »folk godt kan se, at krigen bare fortsætter, og at deres muslimske brødre og søstre lider i Syrien«.

Frivillige fra den dansk-muslimske organisation Humanitære Hjerter har kørt en ambulance hele vejen fra København til Syrien, og organisationen er ifølge Politiken også med til at drive et bageri og fire lægeklinikker i landet.

En tredje dansk-muslimsk organisation, Care for Others, har opført huse til syriske familier tæt på grænsen til Tyrkiet.

Mens mange af de store, internationale organisationer må operere gennem styret, så udfører de danskmuslimske organisationer nødhjælpsprojekter i de oprørskontrollerede områder.

Udviklingsminister Mogens Jensen (S) tager »hatten af« for de danske muslimers indsats og betegner organisationernes arbejde som »helt afgørende«.

»De skal vide, at den danske regering står bag dem i deres humanitære arbejde,« siger ministeren til Politiken.

En nylig undersøgelse bestilt af indsamlingsorganisationernes brancheorganisation, Isobro, viser ifølge avisen, at danskerne generelt giver færre penge til ofre for krig og katastrofer.

Fra 2011 til 2012 faldt hjælpeorganisationernes indtægter med 116,6 millioner kroner, hvilket svarer til et fald på godt ti procent.