Millionplan skal holde stofmisbrugere »clean«

Med 103 mio. kr. i ryggen vil social- og integrationsminister, Karen Hækkerup (S), gøre op med, at alt for mange narkomaner falder tilbage til stofferne efter behandling. Planen er smuk, men ikke tilstrækkelig, vurderer en ekspert.

»Vi fixer de mest ulækre steder. Der er aldrig rent, og når folk ser os med blod ud over det hele, bliver de bange,« fortalte stofmisbrugeren Allan, da Berlingske mødte ham sidste år. Han stak sig i armen op til 20 gange om dagen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dennis Lehmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der dør omtrent fem narkomaner om ugen i Danmark. Samtidig falder alt for mange tilbage i stofmisbrug, efter de har været igennem dyre behandlingsforløb.

Det vil social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S) nu gøre op med. I en ny plan for behandling af stofmisbrugere, præsenterer hun initiativer for i alt 103 mio. kr., som skal sikre, at stofmisbrugere får den rette behandling og forbliver stoffri. Ministeren vil blandt andet forpligte kommunerne til løbende at følge op på den enkelte misbrugers situation i det første år efter behandlingen.

- Der er brug for en ny tilgang på misbrugsområdet. Vi er for ofte så fokuserede på at behandle folk for deres misbrug, at vi helt glemmer alle de andre problemer, som de også kæmper med, og som ofte er årsagen til deres misbrug. Når misbrugeren går ud af døren efter endt behandling, så venter alle de andre problemer stadig, og derfor falder så mange tilbage til misbruget. Det skal vi have gjort op med, siger Karen Hækkerup i en pressemeddelelse.

Efterlyser bredere plan

Nanna W. Gotfredsen fra organisationen Gadejuristen, som arbejder med retshjælp til blandt andre stofmisbrugere, er glad for, at der nu »sker noget« for at hjælpe stofmisbrugerne, men advarer samtidig om, at indsatsen slet ikke er bred nok.

- Vi mangler at anerkende, at der er en mellemgruppe, som simpelthen bare er afhængige og muligvis aldrig kommer ud af deres afhængighed. De kan faktisk leve et helt almindeligt liv på metadon-behandling eller andre præparater, men der er ikke nogen anerkendelse af dem, og det er måske det største svigt, siger hun.

Som minimum skal Karen Hækkerup inddrage sundhedsministeren og bekæftigelsesministeren i en samlet handlingsplan, påpeger Nanna W. Gotfredsen.

- Mange af stofbrugerne befinder sig lysår fra arbejdsmarkedet, og har behov for uddannelse, job gældssanering og meget mere for at lykkes. Desuden skal der meget mere til for at hjælpe den store gruppe stofbrugere, som slet ikke er i kontakt med behandlingssystemet, siger hun.

I en rapport om narkotikasituationen fra 2011 skønnede Sundhedsstyrelsen, at der på landsplan er 13.000 aktive sprøjtemisbrugere. Mellem halvdelen og to tredjedele - altså 6.500 og 8.600 - står helt uden for behandlingssystemet.

En canadisk undersøgelse anslår, at netop denne gruppe hvert år koster samfundet 250.000 kr. pr. person til blandt andet hospitalsindlæggelse, ambulancekørsler og kriminalitetsbekæmpelse.

Karen Hækkerup understreger, at udsatte stofmisbrugere har krav på hjælp.

- Der er tale om meget sårbare mennesker, som vi som samfund ikke bare kan overlade til sig selv, selv om misbrugsbehandlingen er afsluttet, siger Karen Hækkerup.

Fixerum forventes at redde liv

Hendes udspil kommer blot få dage efter, at Danmarks første permanente fixerum åbnede på Vesterbro i København - et projekt, der har været mere end 35 år undervejs.

Alle internationale erfaringer viser, at oprettelsen af fixerum markant nedbringer antallet af dødsfald ved overdoser og samtidig skåner beboerne i narkoplagede bydele ved at trække stofmisbrugerne væk fra gaden, når de fixer.

Siden 2002 har hvert år været mellem 245 og 276 narkorelaterede dødsfald blandt stofmisbrugere. Ca. 75 pct. af dødsfaldene skyldes en overdosis af stoffer som heroin, morfin og metadon.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF), som var med til åbningen af fixerummet på Vesterbro, præsenterede i sidste uge en plan, der skal ændre den dystre statistik.

Sammen med Enhedslisten har regeringen afsat seks mio. kr. til at give udvalgte stofmisbrugere i de største byer såkaldte overdosispakker med udstyr til genoplivning og tre doser af modgiften Naloxon.

I tilfælde af overdoser kan stofmisbrugerne så yde hinanden akut førstehjælp, inden en ambulance når frem.

Se video-reportage fra åbningen af fixerummet på Vesterbro: