Millioner i erstatning efter fejlslagne fedmeoperationer

Det kan gå rigtigt galt under operationer af svært overvægtige. Patient­erstatningen har udbetalt erstatninger på over 30 mio. kr. fordelt på 40 sager.

Svær overvægt er blevet så stort et sundhedsproblem, at op mod 15.000 danskere det seneste tiår har fået foretaget en fedmeoperation. For nogle går det så galt, at de bagefter bliver tilkendt erstatning for ødelagte maver. Arkivfoto: Bax Lindhardt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når fedmeoperationer som eksempelvis gastrisk bypass går galt, kan det gå rigtig galt.

Siden 1995 har Patienterstatningen modtaget 127 anmeldelser relateret til operationer af mavesækken, der skal resultere i vægttab.

40 af disse anmeldelser er blevet anerkendt, og der er blevet udbetalt erstatninger på over 30 mio. kr. Syv sager er endnu ikke afgjort. Det viser en ny opgørelse fra Patient­erstatningen.

Den største gruppe af anerkendte anmeldelser vedrører sammensyninger af tarmen, der efterfølgende er bristet. Men der er også eksempler på skader som tarmslyng, infektioner, brok og en enkelt skade på milten.

»Det er et stort indgreb, hvor man skal sikre patienternes overlevelse. Hvis man ikke gør noget, dør de muligvis af følgesygdomme. Det er nogle store og alvorlige indgreb, og set i det lys er det ikke usædvanligt, at vi har anmeldelser i det omfang,« siger Martin Erichsen, vicedirektør i Patienterstatningen.

Men når så store indgreb som en gastrisk bypass går galt, er følgerne alvorlige, og de enkelte erstatningsbeløb er derfor ofte store.

»Erstatningerne i de enkelte sager er relativt høj. Gennemsnitserstatningen i de her sager ligger højere end i vores øvrige sager. Når det går galt, er det nogle alvorlige sager. Det er hele fordøjelsessystemet, man bygger om på. Det er et sted, hvor der er risiko for at skabe infektioner forårsaget af bakterier, man kan sætte tarmene forkert sammen, og man kan sy dem utilstrækkeligt på,« siger Martin Erichsen.

Hvis sammensyningerne i maven går op, kan indholdet i tarmene løbe ud i kroppen, og det kan man dø af, forklarer han.

Hudlapper giver problemer

Berlingske fortalte i går, at et stort antal fedmeopererede danskere nu får lettere og hurtigere adgang til plastikkirurgiske indgreb efter fedmeoperationer.

Operationerne fjerner den overskydende hud efter stort vægttab. Hudlapperne kan skabe problemer med infektioner og svamp, så operationerne er ikke kun kosmetiske, men også af helbredsmæssige årsager. Det koster 30.000-150.000 kr. at få fjernet overskydende hud efter f.eks. en forsnævring af mavesækken.

Da antallet af fedmeoperationer steg gennem 00erne, gik det så hurtigt, at det gik ud over kvaliteten, siger formand for Adipositatsforeningen Birgitte Hansen. Så en beslutning, der blev taget i fedmeoperationernes spæde begyndelse om solid afrapportering, kom ikke i gang.

»Operationerne fik et omfang, så man ikke nåede det eller ikke ville bruge tid på det. Lige meget hvad, det var, blev det ikke gennemført, og det betød, at den viden, man fik om fedmeoperationer, var meget mangelfuld,« siger Birgitte Hansen.

Det har resulteret i for dårlige resultater og slemme følgevirkninger.

»Når man ikke gør sig den ulejlighed at undersøge grundigt, hvad der ligger bag en svær overvægt, så opstår der følgevirkninger og fejloperationer. Det er et stort indgreb, og man var ikke grundig nok hverken før eller efter operationerne,« siger Birgitte Hansen.

Men antallet af klager til Patienterstatningen giver ikke et fuldstændigt billede:

»Vi har ikke en jordisk chance for at finde ud af, hvor mange der oplever komplikationer. Da der ikke er en solid afrapportering, får vi de her mørketal. Vi ved det simpelthen ikke,« siger Birgitte Hansen.