Millioner af dine skattekroner går til lobbyister

I en undersøgende artikelserie afdækker Berlingske, hvor mange af dine kommunale skattekroner der bruges på PR, spin, lobbyisme og selvpromovering.

Statsministerkandidaterne Helle Thorning-Schmidt og statsminister Lars Løkke Rasmussen i DR1 onsdag 14. september efter deres sidste valgduel inden valget i morgen. Her Lars Løkke Rasmussen og Mikael Børsting. (Foto: Keld Navntoft/Scanpix 2011) Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Bruger din kommune dine skattekroner optimalt?

I en artikelserie har Berlingske undersøgt, hvor mange kommunale skattekroner der anvendes på PR-bureauer og lobbyister. Dækningen viser, at kommunerne anvender relativt store beløb på at fremstå godt og på at bearbejde og opnå kontakt til politikerne på Christiansborg. Artikelserien spørger til, om det er optimalt for skatteyderne, at deres penge bruges på, at offentlige instanser masserer og påvirker andre offentlige instanser.

Det er eksempelvis kommet frem, at Hvidovre Kommune hver måned betalte bureauet Ulvemann & Børsting 120.000 kroner gennem 18 måneder for at udvikle og skabe fortællingen bag byggeprojektet Holmene. Men altså et projekt som indtil nu mest af alt er en vision. Det kan du læse om her.

Lars Løkke Rasmussens tidligere rådgiver, Mikael Børsting, var stolt af det arbejde, han havde lavet for Hvidovre Kommune, og det kan du læse om her. Til gengæld var flere politikere og eksperter stærkt kritiske over for, at der i dag skal bruges så mange på at komme i kontakt med magthaverne på Christiansborg og skabe en »glansbilledefortælling«. Det kan du læse om her. Også Danmarks Naturfredningsforening frygtede at være ført bag lyset, som du kan læse om her.

Samlet har landets kommuner de seneste fem år anvendt et stor tocifret millionbeløb på lobbyister og PR-bureauer. Tønder Kommune har eksempelvis ifølge egen opfattelse forgæves brugt 300.000 kroner på at få flere skattemedarbejdere til det sønderjyske. Det kan du læse om her.

De senere år er der kommet øget fokus på, hvordan lobbyister arbejder i det skjulte. Særligt det stærkt kritiserede lobbyarbejde i den såkaldte Falck-sag har vakt opsigt. Her bliver emnet debatteret på Folkemødet på Bornholm i 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

På Lolland fik man i første omgang ingen af de udflyttede statslige arbejdspladser. Men dengang havde kommunen heller ikke hyret et lobbybureau. Det gjorde Lolland Kommune op til næste udflytning, og så var der jackpot. Det kan du læse om her.

Artikelserien har også afdækket, at visse foreninger med klare interesser og dagsordener simpelthen er identiske med lobbybureauer. Eksempelvis ligner foreningen Balance Danmark til forveksling lobbybureauet Jøp, Ove og Myrthu, når man ser på adresse, ledelse og ansatte, som du kan læse om her.

Kommunerne anvender i det hele taget tusindvis af kroner på at fremstå godt og trænge igennem med banale budskaber, viste en gennengang. Også selv om resultatet ikke ligefrem var imponerende, som du kan læse om her.

Berlingske har også fundet eksempler på kommuner, som har betalt dyre lobbybureauer for at arbejde for beslutninger, som ellers reelt allerede var truffet. Det kan du læse mere om her.

Du kan læse mere fra Berlingskes gravegruppe her.