Milliarder på vej til pensionen

Pensionsselskaber er klar med milliardbonus til kunder, der dropper krav om fast afkast. Eksperter er uenige om anbefalinger.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tusindvis af danske pensionsopsparere kan se frem til at få udbetalt en samlet ekstraordinær bonus på over 100 milliarder kroner. Betingelsen er dog, at pensionskunderne dropper deres pensionsordninger med faste årlige afkast og i stedet vælger mere risikobetonede opsparinger, hvor afkastet kan svinge fra år til år.

Baggrunden er, at flere pensionsselskaber gerne vil af med de ofte dyre ydelsesgarantier, der forpligter selskaberne til at forrente kundernes opsparing med en fast rente. Garantien betyder, at selskaberne skal sætte enorme summer til side som reservekapital, så der altid er penge nok til at indfri garantien.

»Pensionskunder med høje ydelsesgarantier på 4,5 procent vil kunne få 20 procent ekstra udbetalt på deres opsparing, hvis de skifter ordning,« siger Hasse Jørgensen, direktør for Sampension, der styrer pensioner for tæt ved 290.000 kunder.

20 mia. kr.

Alene Sampension er klar til at sende 20 mia. kr. fra kassen med reservekapital til kundernes pensionskonti, hvis opsparerne dropper deres garantiordninger. Hos AP Pension siger direktør Søren Dal Thomsen, at de kommer med et tilsvarende udspil til næste år, og samme melding kommer fra koncerndirektør Anne Broeng fra PFA Pension: »Også vi har den slags overvejelser,« siger hun.

Pensionseksperten og aktuar Jørgen Svendsen kalder det et »fantastisk godt tilbud«, mens cheføkonom i Forbrugerrådet, Carsten Holdum, påpeger, at tryghed er vigtig for mange opsparere, når det handler om pensioner.