Milliardær vil skaffe internet til alle på Jorden - og Mars

Om få årtier kan vi være bosat i kolonier på Mars, mener entreprenør og milliardær Elon Musk, der vil skabe et kraftigere internet og give fremtidens marsboere adgang til cyberspace.

Manden bag Tesla-bilen og PayPal, Elon Musk, vil skabe internet til fremtidens marsboere. Fotocollage: Reuters/Grethe Nielsen Fold sammen
Læs mere

En Facebook-opdatering, hvor en kær ven er tjekket ind på Mars. En Googlesøgning på gode restauranter på Mars. Eller måske en online-vejrmelding om morgendagens vejr på Mars.

Vores helt almindelige hverdagssøgninger på internettet ser nu ud til at kunne blive en realitet mere end 55 millioner kilometer væk. På Mars.

I hvert fald hvis det står til den multiinnovative, sydafrikansk-amerikansk-canadiske storentreprenør Elon Musk, der blandt andet står bag Tesla Motors, PayPal og rumfirmaet SpaceX.

Musk fortalte forleden detaljerne omkring sine nyeste fremtidsprojekter: Han vil ikke bare skabe et kraftigere internet, der skal sørge for, at hele Jordens befolkning kan søge i online-encyklopædier, læse nyheder, høre musik, streame film af fjollede kæledyr eller opdatere sine venner med billeder af, hvad man har fået til middag. Musk vil også sætte sig på internetleverancen til fremtidsbyerne på Mars, som han også selv planlægger at være med til at opføre.

»Vores fokus er på at skabe et globalt kommunikationssystem, der er større end noget, der hidtil har været talt om,« forklarer Elon Musk ifølge det erhvervsteknologiske magasin Bloomberg Businessweek.På vores jordklode vil det nye Elon Musk-projekt betyde, at de tre milliarder mennesker, der i dag ikke kan komme på nettet, eller som kun har ringe adgang til det, fremover kan komme online. Samtidig sikrer det også, at bredbåndsforbindelsen kan følge med vores stigende behov for at besøge cyberspace.

Ved at forkorte den afstand, de nuværende internetsatellitter hænger i, fra cirka 35.000 til 1.200 kilometers afstand til jordoverfladen, vil Musk kunne mindske den afstand, de elektromagnetiske internetsignaler skal sendes over, så meget, at dette angiveligt kan sikre alle et bedre og hurtigere internet.

»Musks system af satellitter skal have effektiv global dækning og vil derfor kunne nå de tre milliarder mennesker, der endnu ikke er på internettet. Og det kan teknisk set sagtens lade sig gøre, så realiseringen er grundlæggende et spørgsmål om økonomi,« siger astrofysiker Michael Linden-Vørnle fra DTU Space - Institut for Rumforskning og -teknologi.

Inden for bare fem år vil Elon Musk have sat sit nye internet i værk. Bliver det en succes, mener Michael Linden-Vørnle, at storentreprenøren også rykker sig nærmere sit mål om at realisere sit 20-årsprojekt: At skabe fremtidsbyer med internet på Mars.

»Elon Musk er handlingens mand og har med SpaceX skabt et firma, der rent faktisk leverer forsyninger til den internationale rumstation og bygger rumfartøjer, som inden længe også skal flyve astronauter derud. Mars er hans store passion, og kan han finde finansiering til Mars-eventyret for eksempel gennem sit nye, globale kommunikationsnetværk, så er det bestemt heller ikke umuligt at få etableret en base med en tilstedeværelse af mennesker. Men det bliver meget bekosteligt og en gigantisk udfordring,« siger Michael Linden-Vørnle.

Lykkes det Musk at realisere sine fremtidsbyer på Mars, giver det ifølge Michael Linden-Vørnle også god mening, at entreprenøren på sigt vil etablere en internetforbindelse til den røde planet.

Det kan altsammen lyde vanvittigt, men Elon Musk har ved flere lejligheder vist, at hans innovative tanker rækker længere ud end plottet i en Ironman-film. I 2010 skrev han eksempelvis historie, da han med SpaceX var det første kommercielle firma nogensinde til at returnere et rumfartøj fra en såkaldt lav jordbane – altså fra en distance på mellem 160 og 2.000 kilometer ude i rummet. Og ligesom rummet er det, er internettet også en hjemmevandt arbejdsplads for storentreprenøren.

I slutningen af 90erne fusionerede Musk sit daværende onlinebetalingsselskab med et software sikkerhedsfirma og skabte det verdensomspændende betalingssystem PayPal.

Alligevel mener Jens Frederik Dalsgaard Nielsen, der er civilingeniør i systemkonstruktion og lektor ved Aalborg Universitets Space Center, ikke, at Musks Mars-projekt nødvendigvis er sikret succes.

»Rationel, sund tankegang siger nej, det er ikke tænkeligt med en by på Mars inden for de næste årtier. Men på den anden side skal man aldrig sige aldrig. Jeg tror, at begrebet »by« skal forstås som noget med et meget begrænset antal mennesker,« siger han.

Foreløbigt har Musk annonceret, at 60 mennesker vil blive ansat til det nye internetprojekt, og i løbet af tre-fire år forventes det, at medarbejderstaben vil vokse til omkring 1.000. Desuden vil Musk ifølge Bloomberg Businessweek bruge SpaceX’ ressourcer inden for design, bygning og lancering af rumudstyr til at konstruere satellitterne til projektet.

»Jeg tror ikke, at dette har potentiale til at blive lige så stort, som nogle af Musks andre projekter. Prisen per kunde – eller rejsende – er meget, meget høj i forhold til for eksempel at købe en Tesla-bil. Men det er meget forfriskende at private personer tager et sådan initiativ, ,« siger Jens Frederik Dalsgaard Nielsen.

Elon Musk er stadig direktør og chefproduktarkitekt for elbilsgiganten Tesla Motors, som han i sin tid var med til at grundlægge. I dag kører der over 50.000 af Teslas elbiler på denne planet. Foreløbigt.