Miljøminister: EU skal fjerne farlige stoffer

Kirsten Brosbøl vil have hverdagsprodukter med hormonforstyrrende stoffer ud af butikkerne. Det vil hun gøre ved at øge presset på EU.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skal fremover ikke være muligt at få en solcreme eller tandpasta med hormonforstyrrende stoffer med hjem fra supermarkedet.

Det siger miljøminister Kirsten Brosbøl (S) som reaktion på den dansk-tyske undersøgelse, der viser, at hormonforstyrrende stoffer i hverdagsprodukter kan ødelægge mænds sædkvalitet. Den videnskabelige undersøgelse afslører, at en tredjedel af de 96 testede hormonforstyrrende stoffer har en negativ effekt på sædcellerne, hvilket i yderste konsekvens kan føre til ufrugtbarhed.

Oplysningen bekymrer miljøministeren.

»Vi skal have faset de produkter, der indeholder de skadelige stoffer, ud af butikkerne. Det er sådan, at mange af de produkter kommer fra andre EU-lande, og derfor vil jeg lægge yderligere pres på EU for at få opstillet nogle fælles kriterier, så vi kan få fjernet de pågældende stoffer,« siger Kirsten Brosbøl.

Hun understreger, at Danmark i forvejen er gået aktivt foran sammen med Sverige for at få fjernet de hormonforstyrrende stoffer.

»Det er en meget vigtig del af vores kemikaliestrategi, og vi lægger stor vægt på hele tiden at få udbredt ny viden om de skadelige stoffer, så nu vil vi fremlægge resultatet af denne nye undersøgelse for de andre EU-lande,« siger hun.

Indtil videre vil de farlige produkter altså være at finde på hylderne noget tid endnu, og ministeren henviser derfor til, at forbrugerne ser sig for, når de køber ind.

»Indtil vi får fjernet de produkter, er det selvfølgelig vigtigt, at forbrugerne er opmærksomme og styrer efter svanemærkede produkter. Dermed undgår man de hormonforstyrrende stoffer,« siger Kirsten Brosbøl.

Undersøgelsen er gennemført i et samarbejde mellem Rigshospitalets Afdeling for Vækst og Reproduktion og det tyske forskningsinstitut Caesar i Bonn. Ifølge Politiken viser undersøgelsen, at de hormonforstyrrende stoffer blandt andet bruges i solcremers UV-filtre.