Miljøfolk jubler for ny sø i Vestjylland

Danmarks tidligere største sø - Filsø - bliver nu genskabt som landets sjette største. Naturfredningsforeningen jubler efter 70 års kamp.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks Naturfredningsforening er særdeles tilfreds med, at Filsø i Vestjylland nu bliver genskabt som Danmarks sjette største sø.

Foreningen har i næsten 70 år kæmpet mod den dræning, der ødelagde den oprindelige sø og gjorde området tæt ved Varde og den jyske vestkyst til landbrugsjord.

- Med opkøbet af Filsø er der nu skabt en enestående og historisk mulighed for at genskabe et i særklasse unikt naturområde i Danmark, siger naturfredernes præsident, Maria Bisschop-Larsen.

Fredningssagen for Filsø opgives nu som følge af Aage V. Jensen Naturfonds opkøb af området. Det sker til en foreløbig uoplyst pris.

Indtil 1852 var Filsø landets største sø, men afvandingen blev for alvor gennemført i perioden 1941-1950. I den periode blev dræningen gennemført med statsstøtte.

- Det er beskæmmende, at ødelæggelserne af naturen skete for offentlige midler, mens genopretningen nu kun kan ske for private midler, siger naturfredningsforeningens præsident.

/ritzau/