Miljøbistand skal bekæmpe fattigdom i ulandene

Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) vil bekæmpe både miljøproblemer og fattigdom, når hun sender 200 nye bistandsmillioner til Indonesien. Et lille plaster på såret, mener udenrigsudvalgets formand, Steen Gade (SF).

»At vi skifter kurs hen imod øget miljøbistand udelukker ikke, at vi samtidig bekæmper fattigdom,« siger udviklingsminister Ulla Tørnæs. Arkivfoto: Lars Helsinghof<br> Fold sammen
Læs mere

Bekæmpelse af miljøproblemer og fattigdom er to sider af samme sag.

Det mener udviklingsminister Ulla Tørnæs (V), der er klar til at sende 200 millioner kroner til Indonesien i miljøbistand.

Pengene går til miljøforbedringer bredt set. Men når naturgrundlaget får et løft, sker det samme for fattigdomsbekæmpelsen, lyder ministerens argument.

En miljømæssigt bæredygtig udnyttelse af naturens ressourcer som drikkevand og jordens afgrøder løfter grundlaget for at bekæmpe fattigdom, mener Ulla Tørnæs. Hun ser det nye program for Indonesien som et led i en ny strategi for udviklingsbistand til de hastigt ekspanderende økonomier i Asien.

I kølvandet på den økonomiske vækst har lande som Indonesien, Vietnam, Kina, Thailand og Malaysia pådraget sig nogle af de mange miljøproblemer, som også ledsagede væksten i Vesten. Samtidig bærer landene stadig rundt på fattigdomsproblemer så anseelige, at en fattigdomsbekæmpende miljøbistand er begrundet, mener udviklingsministeren.

»At vi skifter kurs hen imod øget miljøbistand udelukker ikke, at vi samtidig bekæmper fattigdom.

Vi skal selvfølgelig have et stærkt fattigdomsfokus på alt, hvad vi overhovedet laver i vores udviklingsbistand. Men der er jo de seneste år kommet en stigende opmærksomhed om miljø og klimaspørgsmåls relevans i forhold til fattigdomsbekæmpelse.

Tag for eksempel hele diskussionen om ørkenspredning. Hvad nytter det, at vi laver vandboringer et sted, hvor vandet måske ikke er til stede efter en given årrække.

En tilsvarende situation ser vi også i Asien omkring ændringer i klimaforhold, bl.a. når det drejer sig om dyrkning af afgrøder, og det er der kommet en stadig stigende opmærksomhed på, og der er vi selvfølgelig nødt til at se miljø og fattigdomsbekæmpelse i en tættere sammenhæng,« siger Ulla Tørnæs.

Formanden for Folketingets udenrigsudvalg, Steen Gade (SF), er enig i, at rigtigt tilrettelagt miljøbistand også kan bekæmpe fattigdom. Men han er ikke imponeret af regeringens ambitioner på området.

»Regeringen har samlet set halveret miljø- og udviklingsbistanden i forhold til, hvad den ville have været, hvis SR-regeringen var blevet siddende.

Under den tidligere regering var udviklingsbistanden på én procent af bruttonationalproduktet, derudover var målet for den særlige miljøbistand for 2005 på en halv procent. Altså halvanden procent til miljø og udvikling i alt.

I dag er vi nede på 0,8 procent til begge dele,« siger Steen Gade.