Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Beredskabet, som skal træde i funktion, når danske farvande atter rammes af en større olie- eller kemikalieforurening, lever ikke op til de tidskrav og standarder, som Folketinget har fået oplyst, og som kræves ifølge internationale konventioner.
Det mener ikke blot den officer i Søværnet, der har størst erfaring med at bekæmpe forurening til havs, men også Danmarks Naturfredningsforening og Greenpeace. Og nu fremgår det også af en rapport fra en arbejdsgruppe nedsat af Søværnet, som Berlingske har fået i hænde. I rapporten kan man læse, at Søværnets egne chefer mener, at beredskabet på Danmarks to større, men gamle miljøskibe snarere er en forhåbning end et beredskab.
»Reelt set kan der gå flere dage, før hele besætningen er varskoet (...), og varslet kan derfor ikke betegnes som et reelt varsel,« skriver arbejdsgruppen om det beredskab, hvor skibet kan være sejlklart i løbet af 16 timer, som Folketinget hidtil er blevet forsikret om.
I dag bygger beredskabet på, at besætningerne opholder sig i landet og i øvrigt ønsker at tage telefonen, når Søværnet ringer. Det er ikke hensigtsmæssigt, skriver officererne: »1. eskadre finder det ikke tidssvarende, at beredskabet primært skal bero på besætningsmedlemmernes loyalitet til skibene.«
Ifølge Søværnets Operative Kommando, SOK, indeholder rapporten dog fejl. SOK skriver i en udtalelse, at »de store miljøskibe er på 16 timers varsel.«
Men ikke alene afviser Søværnets egen arbejdsgruppe altså, at der findes et reelt varsel. Også soldaternes fagforening, Centralforeningen for Stampersonel, afviser, at der findes et 16-timers beredskab.
»Der er ikke noget tilkaldeberedskab. At påstå dét er Søværnet i en nøddeskal. Desværre,« siger faglig sekretær Flemming Fage.
Også de to små miljøskibes beredskab er tvivlsomt. Deres virkelige varsel er ikke en time, som oplyst til Folketinget, men to timer, mener chefen for »Mette Miljø,« kaptajnløjtnant Kasper Thomassen.
Desuden kan Danmark have problemer med at leve op til internationale forpligtelser om at kunne indlede forureningsbekæmpelse inden for seks timer. Ifølge Søværnets arbejdsgruppe »er det tvivlsomt«, om de første miljøskibe kan være fremme inden for tidsfristen.