Militser klar til magtkamp

To af Iraks stærkeste militser begge støttet af Iran vil udkæmpe afgørende magtkamp i det sydlige Irak, når området er tømt for danske og britiske styrker, vurderer militærekspert. Til gengæld tvivler sikkerhedsekspert på, at Sydirak ender i blodigt etnisk kaos.

Fire observationshelikoptere samt personel til at passe og flyve dem er sidste del af den danske indsats i Sydirak, hvor stridende militser står på skud for at overtage magten i regionen. Foto Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere

Når Danmark i august og senere Storbritannien omkring årsskiftet trækker sine 5.000 soldater hjem fra det sydlige Irak, vil området blive overladt til to af Iraks stærkeste militser. Det gælder Mehdi Militsen under den radikale shia-muslimske præst Moqtada al-Sadr og Badr Korpset ledet af shia-lederen Abdul al-Aziz al-Hakim.

Og de vil uden tvivl fare i struben på hinanden i en blodig magtkamp, vurderer souschef ved Dansk Institut for Militære Studier, orlogskaptajn Kenneth Buhl.

Til gengæld vil den vindende milits om ikke før så efter de afgørende kampe formentlig indgå en alliance med regeringen og dermed sikre sit politiske bagland i valgforbundet SCIRI maksimal indflydelse i det sydlige Irak, lyder Kenneth Buhls vurdering.

»Det vil i vidt omfang blive dem, der kommer til at slås om magten. Og så bliver det interessant at se, hvordan den irakiske hær vil manøvrere i forhold til dem,« siger Kenneth Buhl og fortsætter:

»Jeg kan forestille mig, at der opstår en eller anden alliance mellem hæren og SCIRI på politisk niveau der gør, at Badr Korpset vil samarbejde med hæren og blive brugt til at slå Mehdi-militsen og befæste SCIRIs indflydelse. Det vil være mit bud,« siger Keneth Buhl.

Men da militsernes medlemmer skal tælles i tusinder, vil det blive en blodig affære.

Mehdi Militsen formodes at stå bag flere angreb mod de danske styrker i det sydlige Irak. Det gælder bl.a. det bagholdsangreb, hvor en vejsidebombe nær byen Al Harta i maj dræbte en dansk soldat og sårede fem.

Britiske styrker dræbte i maj den lokale leder af Mehdi-militsen i Basra under en ildkamp.

Iran støtter ifølge Kenneth Buhl formentlig begge fløje, men SCIRI bakker op om storyatollah Ali al-Sistani, der står for en mere uafhængig kurs af Iran og efter Kenneth Buhls opfattelse har den største opbakning. Badr Korpset har desuden heller ikke været så aktivt i angreb mod koalitionsstyrkerne som Mehdi Militsen, som i modsætning til Badr Korpset specielt står stærkt i byerne, Og i f.eks. Bagdad står bag de frygtede dødspatruljer der terroriserer den sunni-muslimske befolkningsgruppe, men også bag sociale hjælpeforanstaltninger til shiamuslimer.

»Der er for mig ingen tvivl om, at Mehdi Militsen er ekstremt stærk og med en underskov af medlemmer rundt omkring. Men i begge tilfælde taler vi om tusindvis af krigere,« siger Kenneth Buhl, der selv har haft krigen i Irak tæt på som deltager i den danske bataljons hold fire fra 2004 til 2005.

Kleptokraterne meler kagen
Ifølge den danske sikkerhedsekspert og forsker ved Dansk Institut for Internationale studier Anja Dalgaard-Nielsen er det dog langtfra sikkert, at Sydirak ender i et blodigt kaos, når de danske og britiske styrker trækker sig ud:

»Der vil nok være perioder, hvor der vil herske ro, fordi militserne har fået delt »kagen« imellem sig, men også perioder præget af ustabilitet, hvor de strides om hvordan »kagen« skal deles. Men en blodig sekterisk kamp er der ikke udsigt til, for den etniske udrensning er overstået. Den sunni-muslimske befolkning er i vid udstrækning allerede blevet presset ud,« siger hun.

Anja Dalgaard-Nielsen deler vurderingen fra tænketanken International Crisis Group om, at forsøget på at indføre demokrati i Irak er endt i et »kleptokrati«, hvor politiske partier og militserne meler deres egen kage. Og selv om de to største militser i området er understøttet af Iran, frygter Anja Dalgaard-Nielsen heller ikke, at det sydlige Irak udvikler sig til en iransk satellitstat:

»Jeg tror, militserne vil tage den iranske hjælp de skal bruge, så længe det tjener deres eget formål og interesse. Jeg tror ikke de vil lade sig diktere. For i de der kleptokratier er det deres egne snævre interesser, som de går efter,« vurderer hun.

Mens Mehdi Militsen har haft stort held til at infiltrere de irakiske politistyrker, har Badr Korpset gennem SCIRI til gengæld mange støtter i det statslige administrationsapparat. Det førte under de demokratiske valg i Irak til, at Badr Korpset tilbød at hjælpe med til officielt at opretholde ro og orden. Hvilket dog blev afslået.

»Men Badr Korpset vil meget gerne have en form for legalitet,« siger Kenneth Buhl.

Og midt i det hele vil irakiske sikkerhedsstyrker og politi skulle forsøge at opretholde lov og orden mellem stammegrupperinger, der som led i deres overlevelsesstrategi ustandseligt skifter loyalitetsforhold.

Områdets kriminelle bander vil derimod formentlig holde sig ude af det politiske slagsmål og fortsætte med deres illegale aktiviteter i et forsøg på at overleve i den nye situation, mener Kenneth Buhl.

Men de vil ikke bryde sig om, at myndighederne blander sig og vil ikke bidrage til, at sikkerhedssituationen forbedres.