Militæranalytiker: Vestlige kampvogne giver Ukraine en helt speciel fordel

Kaliberen på kanonerne på de vestlige kampvogne, som en række lande har besluttet at donere til Ukraine, er en anden end på Ukraines kampvogne. Det kan betyde, at de vestlige kampvogne kan blive særligt nyttige.

Her ses en Leopard 2-kampvogn på militærøvelse i Ostenholz i det nordlige Tyskland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ronny Hartmann/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vestlige lande har sammenlagt lovet over 300 kampvogne til Ukraine.

Det siger i hvert fald Vadym Omelchenko, som Ukraines ambassadør i Frankrig, til fransk tv, skriver flere medier, herunder CNN.

Selve leverancen er åbenlyst en gevinst for Ukraine og kan supplere de kampvogne, Ukraine har i forvejen.

Men derudover har kampvognenes kanoner en ekstra fordel i forhold til at skaffe ammunition. Det forklarer militæranalytiker ved Forsvarsakademiet Mikkel Storm Jensen til Berlingske.

»Et andet væsentligt element er, at de fleste af kampvognene fra Vesten bruger 120-millimeter ammunition. De russiskbyggede kampvogne, som Ukraine råder over, bruger 125-millimeter ammunition. Og denne ammunition bliver nok efterhånden svær at skaffe. Mens 120-millimeter ammunition findes i frøers mængde på lager i NATO,« lyder det fra militæranalytikeren.

Kan øge Ukraines vinderchancer

Hvis Ukraine modtager over 300 vestlige kampvogne, kan det udgøre en markant forskel for Ukraines vinderchancer, vurderer han.

»Den forsigtige vurdering er, at det bliver betydelig mindre sandsynligt, at Ukraine taber krigen,« siger Mikkel Storm Jensen.

Ukraine har tidligere meddelt, at man skulle bruge 300 kampvogne, mens militæranalytikere vurderede, at 100 eksemplarer ville være nok til at gøre en betydelig forskel, skrev Berlingskes forsvarsjournalist, Andreas Lindqvist, i en analyse tidligere på ugen.

Hvordan den ukrainske ambassadør når frem antallet af kampvogne, melder historien foreløbig ikke noget om, men alene USA, Tyskland, Storbritannien og Polen har besluttet at levere 73 kampvogne til Ukraine. Derudover har en række andre lande givet tilsagn om leverancer.

Mikkel Storm Jensen finder umiddelbart ikke nogen konkret grund til at betvivle antallet.

»Leopard 2-kampvognene er bygget i mellem 2.000 og 3.000 eksemplarer, og de fleste af dem står rundt omkring i Europa,« siger han.