Milena Penkowa undgår tur i Højesteret i rottesag

Anklagemyndigheden vil ikke forsøge at få hjerneforskeren Milena Penkowa dømt i Højesteret.

Hjerneforsker Milena Penkowa efter domsafsigelsen i Østre Landsret torsdag d. 8 september 2016 i København. Penkowa blev frikendt for groft dokumentfalsk. (se Ritzau historie 081321) Østre Landsret frifinder Milena Penkowa for groft dokumentfalsk. Fotograferet udenfor retten kort efter retten har afsagt dommen. (Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson

København. Rigsadvokaten vil ikke søge om tilladelse til at få sag mod hjerneforsker Milena Penkowa indbragt for Højesteret. Penkowa blev i forrige uge frifundet i Østre Landsret for anklager om groft dokumentfalsk.

I modsætning til Københavns Byret mener landsretten, at forskeren alene er skyldig i simpel dokumentfalsk, ikke groft. Og fordi forseelserne blev begået tilbage i 2003, falder de for straffelovens forældelsesfrister.

- Rigsadvokaten har vurderet, om man skulle bede Procesbevillingsnævnet om tilladelse til at indbringe sagen for Højesteret. Og vurderingen har været, at det skal man ikke, fortæller Mikke Thastum, der er kommunikationschef i anklagemyndigheden.

Ifølge Thastum er begrundelsen for Rigsadvokatens beslutning, at sagen ikke er principiel nok til, at man vil bede Højesteret om en afgørelse.

Sagen drejer sig om fire dokumenter, som Penkowa tilbage i 2003 fabrikerede. Dokumenterne skulle overbevise ledelsen på Københavns Universitet om, at en række rotteforsøg var foregået på den måde, som det fremgik af Penkowas videnskabelige publikationer.

Sagen opstod, da artikler i Weekendavisen såede tvivl om, hvorvidt forsøgene overhovedet havde fundet sted.

Afgørelsen fra Rigsadvokaten betyder, at der ikke kan rokkes ved frifindelsen af Milena Penkowa.

/ritzau/