Milena Penkowa får forbud mod at arbejde

Styrelsen for Patientsikkerhed skrider ind med hér og nu-forbud, fordi den meget omtalte hjerneforsker vurderes at være til fare for patientsikkerheden.

Styrelsen for Patientsikkerhed skrider ind med hér og nu-forbud, fordi den meget omtalte hjerneforsker vurderes at være til fare for patientsikkerheden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Milena Penkowa må ikke have noget med patienter at gøre. Styrelsen for Patientsikkerhed skrider nu til at udstede et egentligt arbejdsforbud til den meget omtalte hjerneforsker, fremgår det af det offentligt tilgængelige autorisationsregister på styrelsens hjemmeside.

Tilsynschef Anette Lykke Petri kan ikke udtale sig om den konkrete sag, men oplyser generelt, at arbejdsforbud typisk udstedes, når styrelsen er i gang med at undersøge en anmeldelse og skønner at den pågældende sundhedsperson vil være til fare for patientsikkerheden, hvis man ikke griber ind med det samme.

»I de sager kan vi ikke vente, til der er truffet en egentlig forvaltningsretlig afgørelse,« siger Anette Lykke Petri.

Omdrejningspunktet i sagen er, at Milena Penkowa nok er læge, men at hun ikke har ret til at virke selvstændigt. Hvis hun skal arbejde som læge, skal hun således være under såkaldt supervision fra en anden læge, og det har hun ikke været, er vurderingen.

Alligevel har hun slået sig op som »hjerneeksperten«, der på en hjemmeside tilbyder at  »rådgive patienter, pårørende og raske personer – fra ung til gammel« og hjælpe dem gennem f.eks. »sygdom og rehabilitering samt funktionel genoptræning«.

Penkowa tilbyder ligeledes at vejlede i klage- og forsikringssager samt at hjælpe pårørende til patienter i f.eks. familier med arvelige sygdomme, ligesom hun kan vejlede forældre til børn med indlærings- og adfærdsproblemer, fremhæver hun.

Den tidligere Eliteforsk-prismodtager blev i 2015 kendt skyldig i groft dokumentfalsk, men blev senere frikendt i landsretten.

Dommerne fastholdt dog, at Penkowa begik simpelt dokumentfalsk i forbindelse med nogle rotteforsøg i forbindelse med en afhandling.

Milena Penkowa er også blevet dømt for underslæb, dokumentfalsk og falsk anklage i samme sag.

Berlingske har været i kontakt med Milena Penkowa, der ikke ønsker at udtale sig i forbindelse med arbejdsforbuddet. Men hun henviser til et opslag på sin Facebook-side, hvor hun giver udtryk for, at hun har været »jagtet« af styrelsen siden februar, og at hun så nu straffes med et 2 måneders forbud mod at 'virke som læge'.

»Jeg mener jo ikke selv, at jeg i min virksomhed arbejder som læge eller driver en lægepraksis. Jeg formidler viden uden at indblande mig i lægelig diagnostik og/eller jeres forløb hos egen læge eller hospitalerne,« skriver Penkowa.

Hun påpeger således, at hun i bunden på sin hjemmeside anfører, at et besøg hos Hjerneeksperten »ikke erstatter kontakt med egen læge«.

Muligheden for at udstede et arbejdsforbud kom ind i forbindelse med en skærpelse af lovgivning for et par år siden, men bruges relativt sjældent. Aktuelt er der kun fire autoriserede sundhedspersoner der har forbud mod at arbejde, tre læger og én tandlæge.