Mild vinter - Glade bilister

Den usædvanligt milde vinter er godt nyt for bilejerne. Der bliver nemlig sparet mange penge.

En efterladt bil på den fynske motorvej, vinteren 2005. Foto: Claus Fisker Fold sammen
Læs mere

Ud over at de slipper for at skrabe frost af ruderne med dybfrosne fingre, sparer de penge og besvær på uheld og buler, skriver JydskeVestkysten tirsdag.

I gennemsnit koster en vinterdag en million kroner mere end en normal dag for forsikringsselskaber, og indtil videre har vi haft 83 procent færre frostdøgn end på en normal vinter, oplyser Danmarks Meteorologiske Institut, DMI.

- Kunderne vil i hvert fald have sparet besværet ved at få en autoskade, og de sparer omkostningerne til en selvrisiko og en eventuel præmiestigning ved de uheld, som de undgår, siger konsulent Allan Bo Christensen fra Forsikringsoplysningen.

En vinterdag medfører omkring 150 flere skader end på en dag med normalt vejr, og helt skidt ser det ud på årets første vinterdag. Her sker dobbelt så mange skader som normalt, og dagen koster forsikringsselskaberne omkring 20 millioner kroner.

- Den første vinterdag har man ligesom glemt, hvor forsigtigt man skal køre. Og selv om man kører forsigtigt, kan der være så glat, at hverken vinterdæk eller almindelige dæk kan klare det, og så støder man sammen, siger Allan Bo Christensen.

Derfor er det typisk buler, der koster forsikringsselskaber - og dermed bilisterne - penge om vinteren. Hvis det ellers er koldt og glat. Indtil videre har vi blot haft 4,1 frostdøgn - eller 17 procent af det normale antal, oplyser meteorolog Kim Sarup fra DMI.

- Det er ekstremt usædvanligt, og det er forskellige ting, der har spillet ind, siger han.

Det er blandt andet en varm september og senere ustadigt vejr med vestenvind, der kommer bilisterne til gode.

Kilde: Jydske Vestkysten