Migræne smadrer unge kvinders studiedrømme

73 procent af de unge med migræne er kvinder, og sygdommen ser ud til at have en uddannelsesmæssig konsekvens for unge, viser ny rapport.

MODELFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen

Dobbeltsyn, rysteture og frygtelige hovedsmerter er virkeligheden for 84.079 danske unge migrænepatienter i alderen 16-24. Det viser Sundhedsstyrelsens nye, omfattende rapport »Sygdomsbyrden i Danmark«.

Tallene viser, at hele 73 procent af de unge med migræne er kvinder, og at sygdommen ser ud til at have en uddannelsesmæssig konsekvens for unge. Forekomsten af migrænetilfælde er nemlig størst blandt danskere med enten grundskoleuddannelse eller kort uddannelse.

»Folk med svær migræne har uden tvivl vanskeligt ved at klare sig gennem studierne. Tænk, hvis du ikke kan passe dine lektier. Det betyder jo, at du bliver nødt til at opgive drømmen om en uddannelse,« siger professor ved Dansk Hovedpinecenter på Glostrup Hospital Messoud Ashina til metroxpress.

For professor og centerleder på Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse Niels Egelund er det ny viden, at et lavere uddannelsesniveau kan kædes sammen med migræne. Men sammenhængen er dog alligevel klar, mener han.

»Gymnasiet og alle videregående uddannelser kræver jo, at man er der hver dag, og at man går til den med opgaver. Kan man ikke det, vil det være svært at gennemføre en længere videregående uddannelse,« siger han til metroxpress.

Niels Egelund er dog ikke bekymret for, at det udvikler sig til et problem for samfundet generelt: »Ud fra et økonomisk synspunkt har vi måske allerede for mange unge med lange uddannelser. Der skal også være nogen, der tager kortere uddannelser. Om det så er handicappet, begavelsesniveauet eller ambitionerne, der styrer det, er underordnet.«

BNB