Midt i jagten på stenkasteren: Svensk politi takker nej til danske overvågningskameraer

Ti kloge overvågningskameraer har en dansk virksomhed tilbudt svensk politi som bidrag til at hjælpe med at opklare mysteriet om stenkastene i Sverige. Men det har svensk politi takket nej til.

Vejstrækningen E65 imellem Malmø og Ystad hærges af stenkast mod danske biler. Allligevel har svensk politi takket nej til et tilbud fra en dansk virksomhed om smarte overvågningskameraer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Svensk politi har sagt tak, men nej tak til et tilbud fra en dansk virksomhed om ti overvågningskameraer, der kan sættes op på strækningen E65 i Sydsverige. Det skriver TV 2 Bornholm.

På E65, som mange danskere kører over, når de skal til og fra Bornholm, er der pr. søndag blevet indgivet 117 anmeldelser om stenkast mod danskregistrerede køretøjer, og længe har gerningsmanden ikke vist tegn på at have i sinde at stoppe.

Ingen er indtil nu kommet alvorligt til skade, bortset fra 70-årig mand, der mistede synet på sit ene øje.

Hele tiden har myndighederne dog vidst, at det kan være et spørgsmål om tid, og en massiv indsats er blevet sat ind for at finde gerningsmanden.

Indtil videre har der ikke været gennembrud i sagen. I hvert fald ikke nogle, som politiet har løftet sløret for.

Det vides stadig ikke, hvordan gerningsmanden bærer sig ad eller, hvad motivet skulle være. Det er spørgsmål, som kameraer fra den danske virksomhed SmartEye skulle være behjælpelig med at besvare.

Direktør for SmartEye Frank Vestergren Vincentz siger til TV 2 Bornholm, at på trods af tilbuddet blev det ikke til noget.

»Vi fornemmede simpelthen, at der ikke rigtig skete noget i sagen. Så hele vores målsætning var egentlig at få sat skub i det her opklaringsarbejde.«

Kameraerne er ifølge TV 2 Bornholm af en særlig klog art, der kan registrere aktivitet langs vejen på baggrund af såkaldt analysebaseret videodetektering.

Er der mistænkelig aktivitet, zoomer kameraerne automatisk ind på personen eller personerne, hvorefter en operatør i overvågningscentret får besked.

Men kameraerne har politiet alligevel, af én særlig årsag, sagt nej til:

»Det har ikke noget at gøre med, at det er to forskellige lande, det handler om offentlige indkøb. Så det er utrolig kompliceret at få tilladelsen til at opsætte kameraer. Der er meget at tage højde for, og det kan opfattes som mennesker, der bliver filmet. Det kan ikke gøres enkelt,« siger Ewa-Gun Westford, der er presseansvarlig ved Polisregion Syd til SVT.